+ Meer informatie

Israël ontstemd over spreektijd Palestijnen

Bereidheid tot onderhandelen over Z-Libanon

3 minuten leestijd

MADRID/JERUZALEM (AFP/RTR/DPA) - De gezamenlijke Jordaans-Palestijnse delegatie is gistermiddag als eerste in de Spaanse hoofdstad Madrid aangekomen voor de vredesconferentie over het Midden-Oosten die morgen begint. Tot groot ongenoegen van Israël werd gisteren bepaald dat de Palestijnse delegatieleden evenveel spreektijd zullen krijgen als de Israëlische en andere delegaties.

Ofschoon ze één delegatie vormen zullen de Jordaniërs en de Palestijnen elk hun eigen verhaal houden op de conferentie. Daarbij krijgen de Palestijnen 45 minuten spreektijd, evenveel als de Jordaniërs, de Israëliërs en andere deelnemers. Een Palestijnse woordvoerder zei dat de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie, die als sponsor voor de vredesconferentie optreden, dit gisteren hebben besloten, zeer tegen de zin van Israël.

President Bush zou vanmorgen in Madrid arriveren. Later op de dag zal hij zijn Sowjetcollega Michail Gorbatsjov en de Spaanse premier, Felipe Gonzalez, ontmoeten en dineren met de Spaanse koning, Juan Carlos.

De Verenigde Staten zullen Israël blijven helpen een militair overwicht te behouden tegen iedere mogelijk* vijand. Die belofte heeft de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gisteren gedaan in een toespraak tot een Amerikaanse joodse organisatie.

Tot zijn gehoor bij een bijeenkomst van het Joodse Instituut voor Nationale Veiligheidszaken zei de minister: „Weet dat de VS zullen doorgaan Israël te helpen bij het behouden van Israels kwalitatieve militaire overwicht op alle mogelijke vijanden. En wij blijven vasthouden aan het garanderen van Israels veiligheid in de komende jaren".

Zuid-Libanon

Israël is bereid te onderhandelen over het terugtrekken van zijn soldaten uit Zuid-Libanon. Uri Lubrani, een Israëlische functionaris belast met het beleid aangaande Libanon, heeft dit gisteren in New York gezegd.

„Ik denk dat een terugtrekking deel uitmaakt van datgene waarover nu moet worden onderhandeld tussen ons en de Libanezen", aldus Lubrani. Hij voegde er aan toe dat Israël voorwaarden stelt aan een terugtrekking. Israël stelt onder andere de eis dat „volledig en onherroepelijk wordt voorzien in de veiligheidsbehoefte van Israël". Lubrani wilde niet uitweiden over de andere eisen. Hij zei dat het te vroeg was om daar meer over te zeggen. Hij herhaalde echter het Israëlische standpunt dat de joodse staat op „geen centimeter" Libanees grondgebied aanspraak maakt.

Israël stelde na zijn invasie in Libanon in 1982 een bufferzone in dat land in om te voorkomen dat Palestijnen of andere moslim-guerrillastrijders vanuit Zuid-Libanon aanvallen doen op Israël. werk begint pas na de conferentie in Madrid".

Egyptische oppositieleiders betwijfelen of Madrid wel het begin van een vredesproces wordt. Ze geloven eerder dat in Madrid alle hoop op vrede zal worden gesmoord.

Hilmi Murad, secretaris-generaal van de moslimfundamentalistische Arbeiderspartij, noemt de conferentie in Madrid „een cocktailparty van de VS en de SU, bedoeld om de Arabische delegaties te leren kennen".

„Israels houding belooft niets goeds", zegt Murad. „Ze willen het Palestijnse zelfbeschikkingsrecht niet erkennen, en willen geen land ruilen voor vrede. Wat valt er dus nog te praten?"

Hij gelooft dat Israël allerlei struikelblokken zal opwerpen tijdens de conferentie, bij voorbeeld door niet te willen praten met bepaalde Palestijnse deelnemers, of door niet over Jeruzalem te willen onderhandelen.

„Dit kan ertoe leiden dat Israël zich uit de gesprekken terugtrekt. Israël wil graag tijd winnen om meer nederzettingen te kunnen bouwen voor Sowjetjoden", meent Hilmi Murad.

Kamel el-Zoheiri, politieke commentator van politiek links, vreest „dat het Groot-Israëlische plan bezig is uitgevoerd te worden onder de beschermir>2 *an een Amerikaanse paraplu '. „Ik ben bang dat het enige doel van de conferentie is dat het Amerikaanse imago onder de Arabieren wordt verbeterd, zodat de Amerikanen de handen vrij hebben om de regio totaal te beheersen met hun nieuwe wereldorde". Dit is het derde artikel in een serie van vier over de vredesconferentie over het Midden-Oosten, die morgen begint. Eerdere artikelen verschenen 26 en 28 oktober.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.