+ Meer informatie

Hardware, software en voeding

3 minuten leestijd

Hardware en software, de tastbare en de abstracte kant van de computer De voeding is een belangrijk onderdeel. Tot slot een advies aan pa over een vraag van zoonlief. Z-J03\s beloofd begin ik deze aflevering met de uitleg van de verschillende benamingen en kreten die we in de computerwereld tegenkomen. Om met een computer te kunnen werken, heb je hardware en software nodig. Hardware zijn als het ware de harde onderdelen van de computer. De kast met alles wat daarin zit, het beeldscherm, de printer, het toetsenbord, de muis, een scanner, een luidspreker, de joystick en het grafische tablet. Kortom: alle tastbare materialen, die bij het systeem horen. Veel van deze materialen kun je gebruiken als hulpmiddel of gewoon als extra. Je hebt ze niet per se nodig. In de computerbranche wordt dat meestal aangeduid met de term randapparatuur.

Software
Met alleen hardware kunnen we niets. Om de hardware van een computersysteem te laten werken, is software nodig. Onder software verstaan we de programma's waarvan je gebruik kunt en moet maken. We kunnen dit ook de programmatuur noemen. Zonder software doet een computer helemaal niets. De software is datgene wat op diskettes (schijfjes) staat. Het is er door de mens opgezet in tekens die de computer kan lezen. Die tekens staan in een bepaalde volgorde op zo'n diskette. Na lezing voert de computer de opdrachten uit. De taal die door de computer gelezen wordt, noemt men een programmeertaal. Er zijn verschillende programmeertalen die door dezelfde computer kunnen worden gelezen. Maar er zijn ook pc-merken in de handel die een eigen programmataal hebben en geen enkele andere taal kunnen lezen.

Voeding
Nu eerst de hardware. In de kast zitten de onderdelen. De kast is meestal een stalen omhulsel die de andere onderdelen beschermt tegen aanraking en stof In zo'n kast zit een voeding, die nodig is om de verschillende onderdelen van een speciale spanning te voorzien. De voeding is dus een transformator die van de hoge spanning die binnenkomt (in Nederland 220 volt) een lagere spanning maakt. Ook zet die voeding door gelijkrichters de wisselspanning om in gelijkspanningen. Een goede voeding is voorzien van een koelventilator. Die zorgt ervoor dat de warmte in de kast, die ontstaat door de tranformator, afgevoerd wordt naar buiten. Zo'n koeling is voor de andere onderdelen heel belangrijk. Sommige computers hebben zelfs twee ventilatoren. De voeding zorgt er dus voor dat de andere onderdelen, zoals de harddisk, de diskdrive, het moederbord en de cd-rom-speler van de juiste spanning worden voorzien. De voeding is voorzien van een schakelaar waarmee de computer aan of uit wordt gezet.

Verbruik
Het energieverbruik van de computer is afhankelijk van de grootte van de voeding. Meestal is een computer voorzien van een voeding van 200 Watt. Samen met het vermogen van het beeldscherm, ongeveer 70 Watt, is dat de maximale totale energie die per uur verbruikt wordt. Als u dus vier uur per dag de computer hebt aanstaan verbruikt u I kilowattuur per dag, wat neer komt op zo'n 25 cent. Wilt u uw computer later eventueel uitbreiden met geluidskaarten, een cd- rom of wat voor andere hulpmiddelen dan ook, dan is het verstandig om direct al een wat zwaardere voeding te nemen. Vanuit de voeding, aan de achterzijde van de kast naar buiten toe, zit ook nog een aansluiting voor de monitor (het beeldscherm). Ook die aansluiting wordt door dezelfde schakelaar geschakeld, zodat door één handeling zowel de computer als de monitor wordt uitgeschakeld. De volgende aflevering gaat over het belangrijkste onderdeel van de computer: het moederbord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.