+ Meer informatie

Groei Westeuropese chemie afgenomen

Alleen produktie kunstmestsector daalt

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De groei van produktie in de chemische industrie in West-Europa is, zoals al werd verwacht, in 1989 afgenomen. In 1988 nam de produktie nog met 6,7 procent toe. Vorig jaar bedroeg de groei nog maar 3,6 procent, zo heeft de Cefic, de Europese Federatie van de Chemische Industrie, gisteren bekendgemaakt. Dit jaar zal de groei naar verwachting verder verminderen tot 2,5 procent, aldus de organisatie.

De produktie nam in de meeste chemiebranches toe, waarbij de farmaceutische industrie voorop liep. Net als in voorgaande jaren, vormde de kunstmeststoffensector een uitzondering. In de tweede helft van 1989 daaïde de produktie aanzienlijk, doordat potentiële afnemers eerder aangelegde voorraden aanspraken.

De produktiegroei in de chemie houdt vooral verband met de vraag naar chemische produkten in Europa zelf, die wordt aangewakkerd door de aanhoudende grote bedrijvigheid in deze regio. Ook in 1990 zal er sprake zijn van een krachtige vraag, zo verwacht de Cefic.

Het totale exportvolume van de chemiebedrijven in' de Westeuropese landen -inclusief de handel tussen die landen zelf- nam in 1989 toe met 5,9 procent, iets minder dan de 7,6 procent in 1988. Het importvolume groeide sterker, namelijk met 10 procent, tegen 9,7 procent in 1988. Voor 1990 gaat de Cefic uit van een groei van het exportvolume met 4 procent en van het importvolume met 6 procent.

De kapitaalsinvesteringen in de chemische industrie, gecorrigeerd voor inflatie, zullen dit jaar met 2 procent toenemen, terwijl het groeipercentage in de twee jaren ervoor op meer dan 10 uitkwam. De werkgelegenheid zal in 1990„w9rden uitgebreid met 1 procent. In 1989 groeide het aantal personeelsleden eveneens met 1 procent. De chemiesector in West-Europa telt op het ogenblik 2,15 miljoen werknemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.