+ Meer informatie

Shell wacht op antwoord Wereldraad van Kerken

Emilio Castro: „Boycot is terecht"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM-GENÈVE - Shell heeft nog geen uitsluitsel van de Wereldraad van Kerken gekregen of de oecumenische beweging het gesprek met de oliegigant over Zuid-Afrika wil hervatten. Dit heeft Shell desgevraagd medegedeeld.

De oliemaatschappij heeft vorig jaar op 30 oktober de Wereldraad per brief voorgesteld haar zienswijze over de activiteiten in Zuid-Afrika uiteen te zetten. De top van Shell is bereid daartoe naar het hoofdkantoor van de Wereldraad in Genève te komen. De Wereldraad heeft in december de ontvangst van de brief bevestigd en verder laten weten in de loop van 1990 een besluit over het aanbod te zullen nemen. Aanleiding voor de correspondentie was de publikatie door de Wereldraad van een brochure waarin het beleid van Shell ten aanzien van Zuid-Afrika werd gehekeld.


Volgens de oliemaatschappij bevat de brochure enkele pertinente onnauwkeurigheden. Zo wordt Shell ervan beschuldigd een kolenboycot tegen Zuid-Afrika te doorbreken, terwijl zo'n boycot niet eens bestaat, aldus de Shell-woordvoerder.


De Wereldraad riep in de zomer van 1988 de ruim 300 lidkerken op zich achter de internationale boycot van Shell-produkten te 'scharen. De Wereldraad had al eerder tot sancties tegen het apartheidsregime opgeroealleen enkele kerken in de Verenigde Staten zich bij de boycot van Shellprodukten aangesloten.


Onethisch


President-directeur dr. L. C. van Wachem van Shell betreurde het dat de Wereldfaad „zich zo onethisch en onverdraagzaam jegens een bepaalde onderneming opstelt - en nog wel een die met haar verzet tegen de apartheid vooroploopt". Van Wachem noemde de keuze van zijn bedrijf „volstrekt ongegrond en gerechtvaardigd", omdat er naast Shell nog zeven oliemaatschappijen evenals honderden andere buitenlandse bedrijven in Zuid-Afrika actief zijn.


Secretaris-generaal dr. Emilio Castro noemde in zijn antwoord aan Shell de oproep tot boycot terecht. Door in Zuid-Afrika te bliiven steunt Shell in feite de apartheidf. „Andere ondernemingen zijn niet vrijgesproken. We zijn alleen maar met Shell begonnen omdat dat een van de meest zichtbare oliemaatschappijen in Zuid-Afrika is." De Wereldraad veroordeelt geweld tegen benzinestations „zonder voorbehoud". Dergelijke acpen, maar nog nooit een bedrijf bij ties „gaan juist tegen de bedoeling name genoemd. Tot dusver hebben van de boycot in".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.