+ Meer informatie

Bachkoor

2 minuten leestijd

Het Bachkoor Apeldoorn voert vrijdag 22 november in de Grote Kerk van Apeldoorn het oratorium "Das Buch mit sieben Siegeln" (1937) van Franz Schmidt (1874-1939) uit. Dit oratorium gaat over de Openbaring aan Johannes, met in de tekst toevoegingen van de componist zelf. In de compositie komt onder meer aan de orde het verbreken van de eerste zes zegels door het Lam, de zwarte en de vale ruiter die honger en pestilentie brengen, de tegenstelling tussen Jeruzalem en Babylon, de grote stilte die de hemel vervult bij het openen van het zevende zegel, en de zeven engelen die de bazuinen voor het laatste oordeel laten klinken. De emoties in de verklankte visioenen variëren van felle angst tot gelukzalige hoop. De componist weet daarbij alle mogelijke klankkleuren uit het orkest te benutten. Dirigent Nicolaus Harnoncourt omschreef het werk als "een ongelooflijke toonzetting van een ongelooflijke tekst." Schmidts tekstbehandeling is functioneel, misschien zelfs sober te noemen: nergens weidt hij instrumentaal of vocaal uit, niet in de partijen voor de solisten en ook niet in de afsluiting van de diverse onderdelen. Vlak voor het einde van het tweede deel van het oratorium schrijft hij een Hallelujahkoor. De vijftienvoudige hallelujahroep wordt door de strijkers als het ware de hoogte in geworpen, waar het koor de jubelkreet in een uiterst fortissimo overneemt. Vervolgens versnelt het koor in de erop volgende lofprijzingen, om zeven keer uit te monden in een plechtig "Amen". Een mannenkoor zingt vervolgens laag en ingehouden een dankgebed, zonder begeleiding, unisono, als een gregoriaans recitatief. Pas dan rondt Schmidt zijn werk af, met de laatste woorden uit Openbaring, gezongen door Johannes. Medewerking aan het concert op 22 november verlenen de sopraan Ingrid Kappelle, de alt Joke de Vin, de tenoren Frank van Aken en Jan van Elsacker en de bas Bas Ramselaar. Het Gelders Orkest treedt aan op volle sterkte. Organist is Lubbert Gnodde, terwijl Joop Schets de algehele leiding heeft. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 18. Voorafgaand aan dit concert wordt op zaterdagavond 16 november in de Grote Kerk, aanvang 19.30 uur, een informatieve avond gehouden, bedoeld om het publiek vertrouwd te maken met het uit te voeren werk. Medewerking verlenen de theoloog ds. Rob Visser, de musicoloog Jelle Stellingwerf, enkele solisten en het Bachkoor. Toegang gratis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.