+ Meer informatie

Vriendschap verkering

DEEL 2

7 minuten leestijd

Verliefdheid overkomt je. Soms kun je iemand voor het eerst in je leven zien en hem of haar direct heel erg leuk vinden. Vlinders in je buik, helemaal van slag. Het kan ook datje iemand die je al lang kende, opeens of langzaam met andere ogen gaat bekijken: er slaat een vonkje over...

Vorige keer kon je het eerste deel lezen over vriendschap tussen jongens en meisjes. Nu deel 2: als het 'menens' wordt. Verkering. Hoe vinden een jongen en een meisje elkaar? Als je nou verliefd wordt op de verkeerde persoon ? En hoe gedraag je je als stel?

Kiezen

Waar kun je een toekomstige levenspartner ontmoeten? Dat kan door een gemeenschappelijke hobby of interesse. Op school, op de vereniging en in de kerk kom je veel jongeren tegen met wie je omgaat.

Ieteke: " Daar vind je mensen die net zo denken als jij." Waarom vind je de ene persoon eigenlijk leuker dan de andere?

Marija: "In het begin let je meestal op het uiterlijk, maar als je iemand beter leert kennen, gaat het erom hoe iemand van binnen is."

Paul: " Als je op vakantie bent en een meisje ziet dat je wel wat lijkt, ken je haar nog helemaal niet. Dan ga je op het uiterlijk af. En ik vind datje niet alleen op het uiterlijk af moet gaan." Het eerste gezicht kan namelijk tegenvallen, maar ook erg meevallen!

Peter v.d. P.: "In een groepje kun je iemand beter leren kennen, die je zomaar op straat voorbij zou lopen." Zo kan vriendschap uitgroeien tot liefde.

Ouders

Deze jongeren vinden het belangrijk hoe hun ouders over hun eventuele keuze denken; die zijn daar bij betrokken.

Jacobine: "Als je je ouders niks vertelt, denken ze: wat doet die allemaal achter onze rug? Ze vinden het echt niet leuk als ze niet weten met wie ik allemaal bel of schrijf."

Marriët: "Als je een vriendje hebt, kun je het beter maar gauw vertellen of laten merken, anders komt heter niet van."

Peter v.d. P.: "Je kunt hun dan om raad vragen." Zij kennen je immers heel goed en zoeken jouw geluk.

Ieteke: "Als je ouders iemand geen goede jongen voor je vinden, zul je er later wel achter komen dat ze toch gelijk hadden."

Marija: "Toch wil je het wel vaak zelf uitproberen of iets goed is. Je neemt niet snel iets van je ouders aan."

Als het niet past

En als je nu verliefd wordt op iemand die niet naar de kerk gaat? Je ouders zullen zeggen dat jullie niet bij elkaar passen; je verstand en je geweten zijn het daar misschien mee eens. In de Bijbel staat immers duidelijk datje geen juk met een ongelovige moet aangaan.

Peter B.: "Als de een met de ander mee zou gaan naar de kerk, geeft het niet." Maar zo gemakkelijk gaat dat niet altijd.

Paul: "Langzaam wordt het kerk gaan meestal minder."

Kun je tegen je gevoel ingaan als je merkt datje moet kiezen?

Marija: "Het ligt eraan hoe belangrijk het geloof voor je is. Als je alleen gelooft omdat je ouders geloven, zeg je gemakkelijker: 'Ik hou zoveel van hem, dat ik stop met de kerk.' Dan is het moeilijk om je geloof vast te houden."

Peter v.d. P.: "Je verstand beïnvloedt je gevoel. Als je dingen merkt die je niet aanstaan, wordt je gevoel voor iemand natuurlijk wel minder." En 'houden

van' gaat niet buiten je verstand om. Je kunt je voor iemand openstellen of juist afsluiten. Dus eigenlijk overkomt verliefdheid je niet helemaal. Paul: "Je moet eerst goed overwegen waar je aan begint. Of iemand is zoals hij of zij lijkt."

Daarbij heb je het gebed nodig. Jacobine: "Je mag vragen of de Heere jou

wil leiden hoe je dat moet doen. Datje daar niet helemaal zelf overgaat." Bidden of je verkering met iemand mag krijgen die bij je past, vinden de jongeren vanzelfsprekend. Ze hebben dat dan ook wel gedaan. En wat een zegen is het als je zó verkering mag krijgen, datje weet dat de Heere jouw keuze goedkeurt.

En dan... verkering

Vriendschap en verkering hebben eigenlijk dezelfde spelregels. Het gaatje om de hele persoon en niet alleen om het uiterlijk. Dat betekent ook dat je niet met elkaar 'speelt' omdat je graag verkering hebt, maar datje eerlijk bent. Verkering gaat natuurlijk verder en dieper dan vriendschap. Twee mensen horen bij elkaar en gaan veel intenser met elkaar om.

Marija: "Je moet serieus met elkaar kunnen praten."

Marriët: "Ook over het geloof moetje samen kunnen praten, want daarover moetje het eens zijn. Je moet goed met elkaar om kunnen gaan, zodat je later in het huwelijk niet elke dag ruzie hebt."

Alle zeven jongeren vinden dat verkering bedoeld is om later tot een huwelijk te komen. Verkering heb je dus niet voor de lol. Ook niet om de spanning, om zoveel mogelijk te kunnen vrijen, niet om een gezellige (vakantie)tijd te hebben, maar om naar elkaar toe te groeien.

Paul: 'Sommigen hebben wel vier keer per jaar verkering, maar ik zou daar heel lang mee wachten."

Ieteke: "Dat kan wel moeilijk zijn." Jacobine: "En als je vroeg verkering krijgt, ken je meer kanten van elkaar." Marriët: "Misschien is het toch beter om iets laterte beginnen."

Vriendschappen blijven

Als je verkering hebt, kun je met andere vrienden en vriendinnen niet al te vrij omgaan.

Peter B.: "Als jij verkering had en je ziet die jongen meteen ander meisje lopen, vind je dat niet leuk."

Peterv.d. P.: "Toch vind ik datje, als je een vriendin hebt, ook wel met andere meisjes kunt gaan kletsen. Daar hoeft die vriendin niet meteen iets achter te zoeken. En als er iets is, moetje altijd naar elkaar toe gaan en samen met elkaar praten."

Marija: "Als je getrouwd bent, hoefje toch ook niet alle vriendschappen op te geven? "

Er zijn genoeg voorbeelden van stellen die, soms al heel jong, sinds hun verkering alleen nog maar oog hebben voor elkaar. Marriët: "Als je nergens meer heengaat, zowat elke avond bij elkaar zit en voor niemand anders aandacht meer hebt, is dat niet goed." Paul: "Dan laatje je vrienden en vriendinnen in de steek. En als het uitgaat, sta je alleen." En als het aanblijft?

Ieteke: "Dan heb je na het trouwen ook niemand meer en zitje daar alleen in je huisje."

Paul: "Wij ontmoeten vier keer in de week een groep van de kerk. Daar zijn er bij die verkering hebben en toch naar de groep blijven komen. Het is gezellig om met anderen om te blijven gaan in plaats van met één persoon. Je hebt afwisseling nodig. En je mag elkaar als vrienden toch ook nog steeds."

Daarbij leer je elkaar als 'stel' in de groep nog beter kennen.

Moeilijk? Het kan soms moeilijk zijn om op een leuke, goede en ontspannen manier als jongens en meisjes met elkaar om te gaan.

Peter B.: "ledereen is zo verschillend. De een kan er beter tegen als je gewoon met elkaar praat dan de ander, die meteen een rood hoofd krijgt." Verliefdheid kan nog moeilijker zijn omdat iedereen daarin heel kwetsbaar is. Ligt hierbij de zonde op de loer?

Ieteke: "Als jij persoonlijk gekwetst bent, heefter vast wel iemand iets verkeerd gedaan." Marriët: "De een is daar gevoeliger in dan de ander. Maar als je iemand pijn doet, denk ik datje niet alleen tegen die persoon gezondigd hebt, maar ook tegen de Heere." Er speelt dus meer dan alleen de verhouding van mensen onder elkaar.

Jacobine: "Als er iets niet goed is, overtreed je wel een gebod. Het heeft misschien een beetje met echtbreken te maken, maar je bent nog niet getrouwd." Toch geldt het zevende gebod niet alleen in het huwelijk, maar ook voor verkering en vriendschap. De Heere wil dat wij eerlijk en zuiver met elkaar omgaan in woorden en daden. Dan kun je lichamelijk niet te ver gaan, ook al lijk je daarmee niemand te kwetsen.

Marija: "Het is wel eens moeilijk om te weten watje wel en niet mag, als je wilt doen wat God wil. De Heere zegt niet voor alle situaties precies in de Bijbel: 'Als je verkering hebt, mag je dit en dit en dit.' Daar moetje zelf uitkomen, want iedereen denkt er anders over." Fijn als je dat met een vertrouwd iemand én later met z'n tweeën kunt bespreken. Want er zijn wel grenzen aan vriendschap en aan verkering. Eerlijke vriendschap en zuivere verkering wil de Heere zegenen.

Capelle aan den IJssel, Petra Hooglander-Bijvank

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.