+ Meer informatie

Golfstaten overwegen lagere olieproduktie

Arabische landen willen hogere olieprijs

2 minuten leestijd

RIA AD (RTR) De zes Arabische landen die zich hebben verenigd in de GCC (Gulf Cooperation Council) willen hun olieproduktie verkleinen als de andere olieproducenten in de wereld dat ook doen. Dit staat in de slotverklaring die de zes aan het eind van hun topconferentie in Riaad hebben uitgegeven.

De olieprijzen staan alweer enige tijd onder behoorlijke druk omdat het aanbod groter is dan het verbruik. De prijs van een vat (159 liter) olie ligt op het ogenblik net iets onder de 14 dollar, terwijl de OPEC (Organisatie van Olieproducerende en Exporterende Landen) streeft naar een prijs van 21 dollar.

In de slotverklaring staat dat de produktie van de GCC kan worden verminderd als alle olieproducerende landen, zowel van binnen als buiten de OPEC, instemmen met en zich houden aan „een veelomvattend plan om de oUeproduktie op een evenwichtige manier te verminderen". Vier van de zes GCC-landen (Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar) zijn lid van de OPEC. De andere twee GCC-landen zijn Oman en Bahrein.

Overschot

De ministers van olie en economische zaken van de GCC hebben twee dagen met elkaar overlegd. Hun besprekingen stonden niet op de agenda. De uitkomst van het beraad zorgde ervoor dat de olieprijzen met ongeveer dertig dollarcent omhooggingen.

De slotverklaring maakt er verder gewag van dat het overschot op de oliemarkt een negatief effect heeft op de economie van de zes landen. De daling van de olieprijzen scheelt de GCC-landen 30 procent van de opbrengst van hun olie-export. Deskundigen schatten de gemiste' inkomsten op 14 miljard dollar.

De minister van olie van Oman, Said bin Ahmed al-Shanfari, begint binnenkort aan een reis naar enkele olieproducerende landen die geen lid van de OPEC zijn. Hij gaat proberen die landen, met name het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, ervan te overtuigen dat ze hun olieproduktie op zijn minst beperkt moeten houden. De trip van de minister moet bijdragen aan de pogingen om het oliebeleid van landen van binnen en buiten de OPEC te coördineren.

Kortgeleden hebben enkele, voornamelijk niet-Arabische, landen van de OPEC gevraagd om een spoedvergadering van de olie-organisatie teneinde een halt toe te roepen aan de daling van de olieprijzen. De OPEC wil evenwel niet eerder bijeenkomen dan op 25 maart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.