+ Meer informatie

Gratis kniemat

4 minuten leestijd

Sommige gereedschappen gebruikt u zo weinig dat u ze beter kunt huren. Denk bij voorbeeld aan een grondboor (gaten boren voor sleg (zware hamer), verticuteermachine om uw oude gazon te renoveren, enzovoorts. Natuurlijk kost huren geld, maar vaak gaat het tot een paar tientjes per dag. Overigens kunt u voor een paar gulden meer een dag langer gebruik maken van het werktuig (vooral vrijdags handig). Soms kunt u huren in het tuincentrum, soms bij speciale verhuurbedrijven.

Gazonherstel
In ieder gazon ontstaan na verloop van tijd kleine oneffenheden, ondiepe kuiltjes die gemakkelijk weer te "herstellen" zijn. Doe het zo. Zorg voor een scherpe spa ofbats (een soort schop). Steek de zode rond het kuiltje door en licht de zode eruit. De ondergrond maakt u een beetje los, het kuiltje wordt opgevuld en de zode wordt weer teruggelegd. Kiertjes strooit u dicht met wat zandige compost. Bij droog weer is het nodig of af en toe wat water te geven.

Padden beschermd
In het voorjaar kunt u in de krant soms een berichtje lezen over de paddentrek. De mannetjes en vrouwtjes trekken dan naar het water toe om te paren. De eiflcs worden in het water afgezet, ze hangen als een kralensnoer tussen de waterplanten. In de tuin komen padden ook voor. Ze zijn niet erg aantrekkelijk om te zien met hun wrattige huid. Wanneer u ze oppakt plassen ze vaak van schrik op uw hand! Het zijn beschermde dieren. U mag ze niet verkopen (zo er al iemand belangstelling zou hebben), maar ze mogen ook niet doodgemaakt worden. De dieren leven van insekten en ander klein spul dat gepakt wordt met behulp van hun tong. De dieren kunnen slecht tegen droogte.

Brede broes
Een gieter koopt u meestal met een gewone, ronde broes. Heel vaak zijn de gaatjes in die broes zo groot dat het water met grote kracht op de planten en grond terecht komt. De plantjes hebben eronder te lijden, zeker als ze net hun kopje boven de grond steken. De grond kan erdoor "dichtslaan": er vormt zich een gesloten, hard laagje. Lucht kan dan slechter in de bodem doordringen en neerslag blijft langer op de grond staan. Er zijn ook brede broezen te koop. Ze hebben het meeste weg van een buisje. De gaatjes zijn fijner, waardoor er geen plensbui maar een mals regentje op plantjes en grond valt.

Meststoffen
Misschien heeft u de begrippen organische en anorganische meststoffen wel eens gehoord. Organische meststoffen zijn afkomstig van planten, dieren of mensen (compost, mest, zuiveringsslib e.d.) Anorganische meststoffen worden in fabrieken gemaakt: kunstmeststoffen worden ze genoemd. Aan beide soorten kleven vooren nadelen. Organische meststoffen bestaan vaak uit afval. Door ze te gebruiken maakt u de afvalberg kleiner. Ze verteren langzaam, waardoor de planten beter in de gelegenheid zijn om de voeding op te nemen. Organische meststoffen bevatten vaak veel organische stof en ook dat is goed voor de bodem. Sommige mestsoorten bevatten echter nogal wat afval, zoals zware metalen. Bij langdurige gebruik in de moestuin levert dat problemen op. Ook is de samenstelling vaak erg wisselend, zodat u niet altijd Wie een pak Super Gazonmesten een pak Gazonvernieuwer van Pokon koopt, krijgt daar een kniemat bij. Gazonvernieuwer bestaat uit graszaad en snelwerkende gazonmest. Super Gazonmest is speciaal geeft wat echt nodig is. Anorganische meststoffen worden in fabrieken gemaakt. Ze lossen op in water en worden voor een deel (maximaal zo'n 25%) opgenomen door de planten. De rest spoelt uit of wordt vastgehouden in de bodem. Met anorganische meststoffen kunt u precies geven wat nodig is; de hoeveelheid (bij voorbeeld stikstof: N, Kali: Ken fosfaat: P) staat in procenten op de zak aangegeven. Bij de produktie komt nogal wat afval vrij, bovendien is er vrij veel energie voor nodig. De voorkeur gaat, uit milieuoverwegingen, uit naar organische meststof en met name naar zelfgemaakte compost. afgestemd op gras en bevat veel stikstof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.