+ Meer informatie

Besprekingen grondwet Z-Afrika zonder kerken

Chikane: Waarnemerschap aangevraagd

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (ANP) - Bij de besprekingen over een nieuwe, niet-raciale grondwet in Zuid-Afrika zullen geen kerken of waarnemers namens de kerken aanwezig zijn, zo hebben de organisatoren besloten. De besprekingen binnen de Conventie voor een democratisch ZuidAfrika beginnen morgen.

De Raad van Kerken en vertegenwoordigers van niet-christelijke godsdiensten hebben gevraagd om als waarnemer te worden toegelaten tot de Conventie. „We hebben zorgen over de eisen van gerechtigheid in de nieuwe grondwet en die wilden we in het overleg brengen", aldus dr. Frank Chikane, secretaris-generaal van de Raad van Kerken.

De raad wilde geen deelnemer zijn, „maar aanwezig zijn en zoveel mogelijk hulp bieden". Ook wilde de raad „de mensen laten zien" dat de kerken de onderhandelingen van nabij volgen, aldus Chikane. „Als zaken werkelijk verkeerd lopen, kunnen we opstaan en zeggen ervan overtuigd te zijn dat alles de verkeerde kant opgaat".

Bij het overleg zijn namens de Verenigde Naties, de EG en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid waarnemers aanwezig. Een verzoek van de Wereldraad van Kerken werd afgewezen.

Volgens Bernard Spong van de Zuidafrikaanse Raad van Kerken was de zwarte verzetsbeweging ANC voor de aanwezigheid van kerkelijke waarnemers bij het overleg, al voelde secretaris-generaal Cyril Ramaphosa weinig voor de Wereldraad als waarnemer. Maar zowel de regering als de Inkatha Vrijheidspartij wil de deelneming van de kerken beperken tot het uitspreken van een gebed in de openingsceremonie.

Ondemocratisch

Ondertussen heeft de raad van kerken volgens bronnen binnen deze organisatie er bij de organisatoren zijn verontrusting over geuit dat de radicale zwarte verzetsorganisatie Panafrikaans Congres (PAC) besloten heeft niet deel te nemen. Het PAC vreest dat de besprekingen op een ondemocratische manier gaan verlopen. De onderhandelingen moeten worden gevoerd op een neutrale plaats en onder een neutrale voorzitter, vindt het PAC.

De raad van kerken probeert het PAC alsnog bij de onderhandelingen te betrekken. Het bestuur droeg Chikane op "oprechte pogingen" te doen om het PAC en een andere radicale zwarte organisatie, Azapo, tot deelneming over te halen. Chikane heefi er eerder al zijn bezorgdheid over geuit dat de rechtse blanke partijen de onderhandelingen mijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.