+ Meer informatie

Derde weg

1 minuut leestijd

Het Zweedse model, eens door velen geroemd, loopt op zijn laatste benen. De derde weg, die, naast die van het communisme en het kapitalisme, naar een gouden toekomst moest leiden, blijkt een doodlopende weg te zijn. Meer dan vijf jaar na de moord op Palme is Zweden, het sociaal-democratische land bij uitstek in Europa, aan het veranderen in een gewoon lid van de Europese volkerenfamilie. De Zweden oriënteren zich steeds meer op West-Europa.

De opiniepeilingen geven aan dat de sociaal-democraten morgen flinke klappen zullen krijgen. Begin deze week sprak 36,8 procent van de ondervraagden^.zijn voorkeur uit voor de sociaaldemocraten.'Bij vde .in 1988 gehouden verkiezingen was dat nog 43,5 procent. Als de verkiezingsuitslagen niet zullen afwijken van de opiniepeilingen, zal er een kleine aardverschuiving plaatshebben: sinds 1930 sleepten de sociaal-democraten steeds 40 procent of meer van de stemmen in de wacht.

Bijzonder pijnlijk voor de partij, die als geen andere politieke groepering haar stempel op het land heeft gedrukt, is dat steeds meer jongeren haar de rug toekeren. Nog niet eens 20 procent van de kiezers onder de dertig jaar spreekt zijn voorkeur uit voor de sociaal-democraten. Zelfs bij haar vaste klanten, de arbeiders, komt de partij niet eens op 40 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.