+ Meer informatie

Matheid op RPF-bijeenkomst

Leerling weet Rijssens publiek niet te bezielen

3 minuten leestijd

RIJSSEN — RPF-lijsttrekker Meindert Leerling moest het gisteravond opnemen tegen een gelijktijdig uitgezonden televisiedebat tussen vier christelijke partijen. De uitslag van deze concurrentiestrijd viel duidelijk uit in het nadeel van de aankomende politicus hetgeen zijn weerslag vond in het matige bezoekersaantal dat hij trok.

De zaal van de Hervormde Sionskerk in Rijssen was uitermate slecht bezet. Vooral jongeren en vrouwen, belangrijke doelgroepen van de partij, lieten het afweten. Door dat alles niet gehinderd staken de lijsttrekker en de nummer twee op de lijst, Aad Wagenaar, een gloedvol betoog af. Hoewel Leerling appeleerde aan de grote „matheid" in de politiek was hij ook niet bij machte zijn bezieling te doen overslaan naar het handjevol luisteraars.

Gelaten
Iets wat ook bleek uit de geringe hoeveelheid vragen, die in de pauze schriftelijk mochten worden ingediend. Van een discussie na diezelfde pauze was op geen enkele wijze sprake. Het gehoor liet alles, evenals de op dat moment passerende onweersbuien, gelaten over zich heen komen. Zelfs een hoorbare instemming met de toespraken van de heren Leerling en Wagenaar bleef achterwege.

Toch liet Meindert Leerling vele malen doorschemeren dat hij er vast op rekent met tenminste een zetel in de Kamer te komen. In zijn toespraak haalde hij fel uit naar het CDA, dat volgens Leerling in zijn verkiezingsprogramma „Om een zinvol bestaan" een belangrijke dimensie vergeet. „In een werkelijk zinvol bestaan leeft men niet voor zichzelf - maar zal men zijn leven richten op wat God vraagt", zo betoogde de lijsttrekker.

Waarschijnlijk met het oog op de achtergrond van zijn gehoor putte de RPF-voorman zich uit om vooral de visie van zijn partij op de rol van de overheid te benadrukken. „De overheid zal regelend en straffend moeten optreden. Nu is de overheid slechts de uitvoerster van de volkswil. Wanneer dit zo doorgaat zal God Zich terugtrekken en geen zegeningen meer schenken. De grote problemen waar wij thans mee worstelen zijn daar een gevolg van", aldus de lijsttrekker.

Leerling trok bij het dragen van het zwaard door de overheid paralellen tussen de abortuswetgeving en de kernbewapening. „Bij abortus is de wissel principieel om. Het grondbeginsel van de rechtsstaat is daarmee vervallen. De overheid heeft echter tot taak de dader van een moord op te sporen en te straffen. Bovendien heeft de overheid ook de taak, door haar zwaardfunctie, de burgers te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Beide zaken moeten niet los van elkaar worden gezien", zo betoogde hij.

Staatkunde
Zijn tweede man Wagenaar ging in op een aantal praktische uitwerkingen van het verkiezingsprogramma. Hij hield het publiek voor dat het huidige kabinet nog slechter op z'n zaakjes paste dan het vorige. In een bezielende uiteenzetting haalde hij het kabinet op tal van punten onderuit. Hij deed dit op een wijze die huidige oppositieleiders zeker niet zou misstaan. „We moeten weer staatkunde gaan bedrijven en geen belangenpolitiek", zo besloot de heer Wagenaar.

Aan het einde van de avond wees de plaatselijke afdelingsvoorzitter er op dat juist een tv-uitzending van het RPF zou beginnen. Terstond werd een kleine tv op de bestuurstafel gedeponeerd en het publiek hartelijk uitgenodigd naar voren te komen om vooral een hernieuwde kennismaking met de partij niet te missen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.