+ Meer informatie

Sluiting van Ford A'dam niet nodig

Volgens industriebond FNV

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Volgens de industrleboml FNV zijn er duidelijke aanwijzingen dat Ford Amsterdam niet alleen overlevingskansen heeft maar zelfs een onmisbare schakel is in het Ford-concern.

De bond concludeert dat uit het feit dat bij de vestiging in Amsterdam gisteren plotseling de werktijdverkorting is opgeheven. De maatregel Is genomen, zo lichtte de directie toe, omdat een korte staking bij de vestiging in het Britse Halewood een vertraging in de produktle heeft veroorzaakt.

Volgens de industriebond is er echter duidelijk sprake van een aantrekkende markt. Immers ook de vestigingen in Genk (België) en Southampton, waar eveneens korter werd gewerkt, zijn deze week weer op volle capaciteit gaan draalen. Bij de fabrieken in WestDuitsland en Spanje heeft de directie het personeel zelfs voorgesteld om gedurende zes weken ook op zaterdag te gaan werken om aan de vraag te kuimen voldoen.

Waanzin

„Hiermee is eens temeer bewezen dat het waanzin zou zijn om Ford Amster-dam te sluiten", aldus Vos van de industriebond FNV. „Sinds septemeber vorig jaar werd er In Amsterdam op halve kracht gedraaid en sinds april stuurt de Ford-directie uit alle macht aan op sluiting en dan komt er plotseling als een donderslag bij heldere hemel de mededeling dat de fabriek weer op volle kracht moet gaan draaien. Een kleine rimpeling op de markt en ze hebben Ford Amsterdam weer hard nodig om op terug te vallen", aldus Vos.

Bij Ford Amsterdam, waar ongeveer 1600 mensen werjcen, worden hoofdzar keiijk transitbussen en transcontinental trucks gebouwd. Op 24 april jl. kondigde de directie aan dat de vestiging uiterlijk 30 september moest worden opgeheven. Maar dit besluit werd 29 april, na een bedrijfsbezetting van twee dagen, voorlopig weer Ingetrokken. De bonden kregen de gelegenheid alternatieve plarmen In te dienen voor voortzetting van de produktle. Dat is Inmiddels gebeurd. De directie heeft laten weten uiterlijk 12 juni op de voorstellen van de bond te reageren.

Van de directie was gisteravond niemand voor commentaar bereikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.