+ Meer informatie

EG gaat sancties tegen Sowjet-Unie opheffen

Gorbatsjov: „Een buitensporige reactie"

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) De EG-ministers van buitenlandse zaken zullen morgen in Luxemburg waarschijnlijk besluiten de sancties tegen de Sowjet-Unie, die vorige maand werden getroffen na de schietpartij in de Letse hoofdstad Riga, op te heffen.

„Als het signaal van de EG dat de legitieme verlangens van een volk niet met geweld mogen worden onderdrukt, effect heeft gehad, kan de Gemeenschap weer normaal zaken doen met de Sowjet-Unie", zo verklaarde minister Van den Broek gisteren bij terugkeer uit Moskou.

De Sowjetregering heeft de strafmaatregelen waartoe de EG na de schietpartij in Riga besloot, buitengewoon hoog opgenomen. President Gorbatsjov sprak zaterdag tegenover de Europese trojka -de Luxemburgse, Nederlandse en Italiaanse ministers van buitenlandse zaken- van „een buitensporige reactie". Het is in het belang van Europa en de gehele wereld dat de Sowjet-Unie niet uiteenvalt. Aanspraken van nationalistische bewegingen in de Baltische Republieken getuigen niet van de wil problemen door overleg op te lossen, aldus de Sowjetpresident.

Uit de tijd die Gorbatsjov aan de situatie in de Baltische Republieken besteedde, blijkt hoe zwaar de Sowjet-Unie aan de reacties van de EGlanden tilt, aldus minister Van den Broek.

Vertrouwen

Morgen, wanneer de trojka en de andere EG-ministers in Luxemburg verslag uitbrengt over zijn bezoek aan Moskou, „staan wij voor de vraag of de gesprekken over economische samenwerking met de SowjetUnie op gang moeten komen". Minister Van den Broek zei „er op te vertrouwen dat ons signaal in Moskou duidelijk is overgekomen". De Gemeenschap heeft niet aangegeven wat er moet gebeuren om de sancties ongedaan te maken. Als het na normalisering van de betrekkingen opnieuw tot incidenten zou komen, zouden opnieuw sancties van hetzelfde soort kunnen worden getroffen.

Na de gebeurtenissen in Riga besloot de Europese Commissie overleg met de Sowjet-Unie over technische hulp van circa 925 miljoen gulden op te schorten. Het Europees Parlement kwam tot de beslissing geen haast te maken met voedselhulp van ruim 1,7 miljard gulden (waarvan 575 miljoen aan noodhulp), en de EG-ministerraad begon in de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) een procedure om de Sowjet-Unie aan de kaak te stellen wegens inbreuk op het "handvest voor een nieuw Europa". Dit handvest werd in de CVSE-top van eind november in Parijs door 34 regeringsleiders goedgekeurd.

Instemming

Hoofddoel van het trojka-bezoek aan Moskou was het zo hecht mogelijk verankeren van de Sowjet-Unie in de anti-Irak-coalitie. De toezeggingen van Gorbatsjov en zijn minister van buitenlandse zaken, Aleksandr Bessmertnich, dat niet mag worden getornd aan de resoluties van de Veiligheidsraad over volledige en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit, zijn door de drie ministers met zeer veel instemming ontvangen.

Het overleg dat morgen in Luxemburg wordt gevoerd, gaat voornamelijk over de vraag wat de Gemeenschap en de afzonderlijke EG-landen moeten doen in de situatie die na afloop van de oorlog in het MiddenOosten zal ontstaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.