+ Meer informatie

Groentegerechten die lekker en in 20 minuten klaar zijn

3 minuten leestijd

Ziet er best apart uit, zo'n combinatie van twee groenten.
Toch is de bereiding niet moeilijk. En de smaak... proef maar!


Prei en maïs met kruidenroom

Ingrediënten voor 2 personen
500 g prei, 25 g boter, circa 150g maïs, uit biik of vers van de kolf,
kruidenzout, stooikruiden, 1/2 theel. kerrie, circa 1/2 kopje water, 100 g roomkaas of uitgelekte kwark, 1-2 eetl. créme fraiche of zure room, 1 teentje knoflook, 2 eetl. fijngehakte peterselie of bieslook.

Bereidingstijd: circa 20 minuten Verwijder het buitenste lelijke blad en de wortelaanzetten van de prei. Halveer de preien in de lengte en spoel ze onder de koude kraan goed schoon. Houd een stuk prei apart en snijd de rest in plakjes van 1/2 cm dik. Smelt de boter tot er schuim op komt en roerbak de prei en de maïs circa 1 minuut. Bestrooi de groenten met kruidenzout, strooikruiden en de kerrie en giet er het water bij. Laat de groenten onder een deksel op middelhoog vuur circa 5 minuten stoven.
Roer intussen de roomkaas of de kwark en de crème fraïche of de zure room in een schaaltje door elkaar Roer er de gesnipperde of geperste knoflook door Breng de kruidenroom op smaak met kruidenzout en strooikruiden en roer er de fijngehakte kruiden door. Snijd de achtergehouden prei in uiterste dunne ringetjes en schep ze door de gestoofde groenten. Breng de groenten opnieuw op smaak, verdeel ze over de borden en schep de kruidenroom ernaast. Deze groentencombinatie is lekker bij gebraden vlees.


Courgettes met worteltjes

Ingrediënten voor 2 personen:
500 g courgettes, 200 g wortelen, 20 g boter, 1,5 - 2 dl. water, kruidenzout, strooikruiden, desgewenst 1 teentje knoflook, 2-3 eetl. crème fraiche of zure room, 1-2 theel. vers gehakte tijm, 1-2 theel. vers gehakte peterselie

Bereidingstijd: circa 20 minuten Snijd de uiteinden van de gewassen courgettes. Snijd de courgettes in plakjes van circa 1/2 cm dik. Borstel de worteltjes onder stromend water schoon of schraap ze. Snijd of schaaf ze in circa 3 mm dunne plakjes. Smelt de helft van de boter in een pan en roerbak de groenten een paar minuten op middelhoog vuur Voeg het water, het kruidenzout en de strooikruiden toe en kook de groenten onder een deksel op middelhoog vuur in circa 10 minuten beetgaar Let erop dat het water niet te hard kookt, zodat er nog wat kookvocht overblijft. Voeg indien nodig wat extra water toe. Verwarm twee borden voor in een oven van 50°C. Snipper eventueel het gepelde knoflookteentje, of druk het door de knoflookpers. Doe de knoflook bij de groenten. Schud de groenten op met de resterende boter en schep de crème fraiche of de zure room erdoor. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Verdeel de groenten met de saus over de voorverwarmde borden en bestrooi met de fijngehakte kruiden. Deze groenten zijn uitstekend te combineren met aardappelen, rijst of kleine pannekoekjes. 

Antwoord
Hoe lang moet biefstuk bakken om nog rood van binnen te zijn? Hoe maak je witlof schoon? Hoe snipper je knoflook? Veel kookboeken leggen dat niet uit Er staat alleen: Maak de witlof schoon, snipper de knoflook.
"Lekker makkelijk" geeft wel antwoord. Elk hoofdstukje (voorgerechten, groenten, biefstuk, vis, enz.) wordt voorafgegaan door een paar tips. Mèt kleurenfoto's. Dan volgen allerlei smakelijke recepten die niet te moeilijk zijn. Een kleurenfoto ervan laat zien hoe het resultaat is. Een praktisch boekje.

"Lekker makkelijk" door Cornelia Adam e.a.; uitg. Zomer & Keuning, Ede; 192 blz.. ƒ 24,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.