+ Meer informatie

TER OVERWEGING

1 minuut leestijd

A. van de Beek, Is God terug? Uitg. Meinema Zoetermeer 2010, 120 blz., € 9,90.

De emeritushoogleraar van de VU schrijft niet alleen lijvige theologisch-wetenschappelijke boeken, maar ook ‘pamfletten’ zoals dit boekje. De titel verwijst naar de hoop, die vandaag wel geuit wordt, dat de secularisatie over zijn hoogtepunt heen is en dat er weer aandacht is voor hetgeen de leegte van onze moderniteit overstijgt. Van de Beek roept nog geen hoera, want veel spreken over God blijft steken in duiden en vermoeden. Er is een nieuwe reformatie nodig, stelt hij in dit boekje, waarin we weer spreken over zonde, oordeel en vergeving en God zoeken in het wonder van zijn menswording. God is niet mijn ‘partner’ (H. Berkhof), maar in Jezus Immanuël: God met ons.

Van de Beek vertolkt een tegendraads geluid dat waard is, goed gehoord te worden. In dit boekje is de taal echter wel heel profetisch en gaat het zo snel, dat de nuance en argumentatie eronder lijdt. Als dat ertoe leidt dat men de boodschap ervan langs zich heen laat gaan is dat zeer te betreuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.