+ Meer informatie

Pro-life-jeugd Katwijk versterkt Schuilplaats

Jongeren voor het Leven „verwaarlozen christelijk aspect"

3 minuten leestijd

KATWIJK AAN ZEE/VEENENDAAL - Het voormalige comité "Jongeren voor het Leven" in Katwijk aan Zee heeft de intentie uitgesproken zich aan te sluiten bij Stichting Schuilplaats. Dit hebben beide organisaties gisteren desgevraagd bevestigd. Welke structuur het nieuwe samenwerkingsverband krijgt, is nog niet bekend. Alle plaatselijke comités van Jongeren voor het Leven (JvhL) zijn eind vorig jaar door het landelijk bestuur opgeheven. Sinds die tijd is het nu voormalige Katwijkse comité op zoek naar nieuw onderdak.

Het comité in Katwijk aan Zee kreeg, na de „eenzijdige opheffing" door het landelijke bestuur", van de plaatselijke leden opdracht om wegen te zoeken, waarbij het pro-life-jongerenwerk, althans in Katwijk, doorgang zou kunnen vinden. Aldus W(im) van Duijn, vice-voorzitter van het 140 leden tellende voormalige comité. Hij zegt blij te zijn met de mogelijkheid die Schuilplaats biedt.

„Een zelfstandig plaatselijk comité, zoals we nu eigenlijk waren geworden, is waarschijnlijk niet levensvatbaar. Met een professionele organisatie achter je is het mogelijk nieuwe zinvolle activiteiten te ontplooien". Begin volgende week informeert het bestuur van het Katwijkse pro-lifejongerencomité zijn leden.

Verheugd

De Stichting Schuilplaats reageerde verheugd op de „bemoedigende" intentieverklaring. „De aansluiting van deze groep jongeren komt juist op het moment dat wij bezig zijn met een verjongingskuur", zegt woordvoerder G. van Brenk. Hij spreekt in dit verband van een „prachtige aanzet" voor het streven van Schuilplaats naar een landelijke organisatie met meer jongerencomités. „Ik zie het als een soort "Schuilplaats-junior", hoewel het waarschijnlijk een andere naam krijgt".

Stichting Schuilplaats is al twee jaar actief in Katwijk aan Zee met een project voor terminale thuiszorg. In het najaar organiseert Schuilplaats hier een grote ledenwerfcampagne.

Niet optimaal

De relatie tussen het comité Katwijk aan Zee en het landelijk bestuur van Jongeren voor het Leven is nooit optimaal geweest, zo meent Wim van Duijn. Hij verwijt het landelijk bestuur van JvhL bewust het christelijke aspect te verwaarlozen. „Jongeren voor het Leven is een algemene organisatie. Op zich hebben wij daar geen problemen mee. Het landelijk bestuur definieert dat echter duidelijk als niet-christelijk, terwijl wij vinden dat "algemeen" staat voor de hele maatschappij, inclusief het christelijke deel".

„Het plaatselijk comité in Katwijk aan Zee heeft altijd open willen staan voor de christelijke gedachte, waarbij ook mensen met een andere filosofie een plaats kregen". Van Duijn stelt overigens nadrukkelijk dat „wij beslist niet een oproep zullen doen om daarmee Jongeren voor het Leven leden af te troggelen". Wel zullen de leden zijns inziens op de nieuwe mogelijkheden worden gewezen.

Ontkenning

E(dwin) Lubbers, landelijk voorzitter van Jongeren voor het Leven, ontkent dat het bestuur minder oog heeft voor het christelijke aspect in de organisatie. „Wij zijn een algemene organisatie, waarbij een humanist of een mohammedaan net zo welkom is als een christen. Wij bezoeken abortusklinieken om —met gebruik van humanitaire argumenten— met hen in gesprek te komen".

Het comité in Katwijk aan Zee heeft, aldus voorzitter Lubbers, overigens geen recht van spreken nu het is opgeheven. Volgens hem is Katwijk aan Zee -„een behoudende groep"- op zoek naar een „christelijke anti-abortusclub". „Je kunt toch niet 20 procent van je tijd besteden aan interne discussies over dit soort zaken? Wij zijn geen oude wijven, maar een dynamische jongerenorganisatie", aldus Lubbers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.