+ Meer informatie

Maij steunt veren Westerschelde extra

Provincie kan nieuwe veerboot huren

2 minuten leestijd

MIDDELBURG (ANP) - Minister Maij-Weggen van verkeer en waterstaat is bereid van 1992 tot 2000 jaarlijks 14 miljoen gulden toe te voegen aan de bestaande rijksbijdrage van 32 miljoen per jaar voor de veerdiensten over de Westerschelde. De provincie Zeeland kan hierdoor, met een nagenoeg sluitende exploitatie-opzet, een overeenkomst aangaan voor een te huren nieuwe veerboot.

Gedeputeerde J. Hennekeij heeft dit gistermiddag meegedeeld. De minister zegde in februari al een extra jaarlijkse bijdrage van 10 miljoen gulden vanaf 1992 toe voor de afbouw van de Provinciale Stoomboot Diensten (PSD). Dit bedrag is bestemd voor de wachtgeldverplichting voor de ongeveer 375 werknemers van de PSD wanneer deze bij ingebruikname naar verwachting in 2000 van de Westerschelde Oever Verbinding (WOV) overbodig worden.

Het berekende exploitatietekort voor de veerdiensten bedroeg hierna nog 5,7 miljoen gulden. Maij-Weggen bleek gisteren bereid hiervan 4 miljoen gulden voor haar rekening te nemen. De provincie wil verder de veertarieven verhogen. In drie fasen wordt 20 procent toegevoegd en een indexering in 1992 van 5 en in de daarop volgende jaren van 3 procent. De veertarieven zullen hierdoor in 1999 ruim verdubbeld zijn.

Aanpassing

Daarnaast zal de jaarvergoeding voor pacht van de buffetten op de vier veerboten jaarlijks worden aangepast aan de verkeersgroei en inflatie. De vloot zal volgens Hennekeij na de ingebruikname van de bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde geleasde veerboot die uiterlijk na 1 januari 1994 de Prinses Beatrix moet gaan vervangen, in staat zijn het verkeersaanbod op een verantwoorde wijze over de Westerschelde te zetten tot de WOV in gebruik wordt genomen. Ook wanneer de aanleg van deze vaste verbinding niet doorgaat is met de huidige vooruitzichten volgens hem de voortgang van de veerdiensten gegarandeerd.

Verkoop en Installatie van:

FEllfQKOn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.