+ Meer informatie

Onrustige nacht na dood van IRA-activist Sands

Woedende betogers in Belfast de straat op

3 minuten leestijd

BELFAST — Het IRA-lid Bobby Sands is vannacht om kwart over twee (Nederlandse tijd) in de Maze-gevangenis in Belfast na een hongerstaking van 66 dagen overleden. Enkele minuten na zijn dood stroomden honderden mensen de straat op. Drie uur later stonden in katholieke wijken zes gebouwen in brand, waaronder een fabriek, een bank en een kerk.

In een officieel communiqué van de regering werd gezegd dat Sands, die een gevangenisstraf van veertien jaar uitzat wegens illegaal wapenbezit zich van het leven had beroofd door voedsel en medische tussenkomst te weigeren.

Sands begon zijn hongerstaking op een maart. Met de actie wilde hij de Engelse regering dwingen gedetineerde IRA-leden de status van politieke gevangene te verlenen, een eis waarop de regering weigerde in te gaan.

Zijn voorbeeld werd twee weken later gevolgd door Francis Hughes, die in 1980 tot levenslang was veroordeeld voor de moord op een Engelse soldaat. Op 22 maart sloten nog twee IRA-gevangenen zich bij de hongerstaking aan, de 24-jarige Raymond McCreesh, tot 14 jaar veroordeeld wegens poging tot moord, en Patsy O'Hara, die acht jaar kreeg voor het in bezit hebben van explosieven.

Tijdens zijn hongerstaking werd Sands in een tussentijdse verkiezing gekozen fot lid van het Engelse Lagerhuis.

Drie dagen rouw
Het Ierse Republikeinse Leger heeft een periode van rouw van drie dagen afgekondigd. Naar uit Republikeinse kringen is vernomen zal Sands, wanneer zijn familie er mee instemt een traditionele IRA-begrafenis met militaire eer krijgen. Toen Sands overleed woog hij nog maar 40 kilo. Hij was zo goed als blind en kon nauwelijks meer praten.

Britse pers
Bijna alle Britse bladen hebben in hun laatste edities de dood van Bobby Sands op de eerste pagina gemeld. Onder de titel „Heldhaftigheid en misdadigheid, hef maken van een martelaar" schrijft de Guardian dat de dood van Sands een bizar mengsel was van heroïsme, idealisme, misdadigheid en zwarte comedie.

Voor de Daily Mail brengt de dood van Bobby Sands hem het martelaarchap dat hij zocht en gaf de dood de IRA een propagandawapen dat rivaliseert met zijn bloedige oorlogswapens. Bovendien is Sands het eerste Britse parlementslid dat geprobeerd heeft de regeringspolitiek te wijzigen door zelfmoord.

Times en Daily Telegraph hebben de dood van Bobby Sands op de eerste pagina staan maar beperken zich tot het nieuwsfeit.

Rust keert weer
Toen het nieuws van de dood van de hongerstaker bekend was geworden gingen veel katholieken de straat op en werd er op traditionele IRA-wijze op deksels van vuilnisemmers geroffeld. Betogers van alle leeftijden scandeerden „Bobby, Bobby", knielden neer om te bidden of ontvingen patrouilles van leger en politie met stenen of benzinebommen.

De agitatie in Belfast was rond 9.30 uur onze tijd grotendeels voorbij. In enkele katholieke wijken bleven leden van de veiligheidsdiensten nog optreden tegen jonge betogers, maar voor het overige werd de toestand volgens een woordvoerder van de politie geleidelijk weer normaal. Bij de botsingen van de afgelopen nacht is een betoger gewond.

Zie verder pag. 5: Sands bracht jaren door in gevangenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.