+ Meer informatie

Staking in Den Haag gaat voor onbepaalde tijd door

Andere busbedrijven overwegen solidariteitsacties

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De staking bij het openbaar vervoer in Den Haag gaat door. Vrijwel unaniem hebben de bij de vakbonden FNV en CNV aangesloten bus- en tramchauffeurs maandagmiddag besloten het werk niet te hervatten totdat de directie van de Haagse Tram Maatschappij aan hun eisen heeft voldaan.

De strijd spitst zich toe op een in de CAO opgenomen ongemakkentoeslag, nu minister Tuijnman van Verkeer en waterstaat heeft gezegd geen bezwaar te maken tegen inschaling in een hogere loonklasse. De minister, die de tekorten op het openbaar vervoer bijpast, wil de toeslag van zes procent echter geheel laten verdwijnen. De Raad van Beheer van de HTM heeft hier nog niet op gereageerd. Bij de directie vindt men dat moet worden bezien of het standpumt van de minister juridisch aanvechtbaar is. Dat zou in het uiterste geval kunnen leiden tot een kort geding tegen de staat om de CAO-verplichtingen waar te maken.

Inmiddels dreigt de staking bij het openbaar vervoer zich verder uit te breiden over het land. Bij verschillende busbedrijven, waar de onderhandelingen zich eveneens in een eindstadium bevonden, beraden de chauffeurs zich op solidariteitsacties. Het buspersoneel van West-Nederland heeft Den Haag tot „besmet" gebied verklaard.

De voorzitter van de Vervoersbonden van de FNV in het district West, W. van de Nouwland, riep maandag tijdens de bijeenkomst van de HTM-chauffeurs het personeel van de openbaar-vervoersbedrijven in Rotterdam en Amsterdam op, zich bi de acties aan te sluiten.

De staking in Den Haag wordt voorlopig voortgezet tot eind van deze week. Dan zal het personeel zich opnieuw beraden op de dan ontstane situatie.

Het openbaar vervoer in Den Haag ligt nu al vijf dagen volledig lam. Ruim 95 procent van het rijdend personeel doet mee aan de actie. Ook een deel van de groepschefs en de binnendienst heett zich solidair verklaard. Volgens vakbondsbestuurster mevr L. van Heem gaat minister Tuijnman volledig buiten zijn boekje. „Hij gaat voorbij aan een CAO, die de bonden met hun werkgever hebben afgesloten. Die CAO is notabene goedgekeurd door zijn eigen ministerie".

Ook de houding van de HTM-directie wordt gelaakt. Maandagochtend is door de vakbonden opnieuw een telex gestuurd naar de Raad van Beheer. FNV en CNV verweten hierin de directie een onverschillige houding die slechts leidt tot een verharding van het conflict.

De Haagse gemeenteraad heeft b en w van Den Haag maandagavond in de raadsvergadering verzocht de noodzakelijke stappen te ondernemen om minister Tuijnman op korte termijn te overtuigen van de noodzaak van het toekennen van de ongemakkentoeslag. Het raadsvoorstel werd met ruime meerderheid aangenomen. Alleen de fracties van PvdA en PPR stemden tegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.