+ Meer informatie

Oud-vice-premier uit Poolse partij gezet

y, Wegens ernstig misbruik van positie"

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De voormalige Poolse vice-premier en voorzitter van de economische plancommissiie, Tadeusz Wraszczyk, is uit de Pool-. se communistische partij gezet. Hetzelfde lot was de oud-minister voor de metaalindustrie, Franciszek Kaim, beschoren. Het besluit hertoe werd zaterdag genomen door de centrale controle-commissie van de partij en het werd bekendgemaakt door de Poolse televisie.

Tadeusz Wraszczyk werd uit de partij gezet omdat hij beleidsfouten heeft gemaakt en omdat hij zjn positie voor persoonlijke doeleinden had misbruikt. Kaim verloor het lidmaatschap van de partij omdat hij zijn fimctie had misbruikt door een onder hem geplaatste onderneming een huis voor hem te laten bouwen.

Wraszczyk verloor af afgelopen december zijn positie in het centrale comité. Kaim keerde niet terug in het door oud-premier Pinkowski in augustus gevormde kabinet. Beide mannen kimnen gerekend worden tot het „tijdperk Gierek".

Er'is de laatste tijd een grootscheepse zuivering bezig van de Poolse partij. Het Poolse persbureau PAP meldde vrijdag dat 216.000 leden uit de partij zijn gezet of zelf hun lidmaatschap hebben opgezegd. Dat is ongeveer 7 procent van het totaal aantal leden. Een groot aantal mensen werd uit de partij gezet wegens misbruik van hun positie.

Enkele militante partijleden van een scheepswerf in Szczecin hebben voorgesteld om het politburo van de partij uit te breiden met vertegenwoordigers van de grote ondernemingen. Het voorstel werd gedaan ten overstaan van Kazimierz Barcikowski, lid van het politburo en secretaris van het centraal comité. Dit heeft het dagblad „Zycie Warszawy" zaterdag gemeld.

De bisschoppen in Polen hebben een beroep gedaan tot nationale verzoening om Polen uit de crisis te halen. In een herderlijke brief, die zondag in alle kerken in het land voorgelezen is, roept het episcopaat het hele volk op tweedracht te vermijden om de cohesie van het volk niet te verzwakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.