+ Meer informatie

Restauratie huis van Rembrandt kost 9 ton

PAND VERTOONT GROTE SCHEUREN

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Aan de gevel van het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat te Amsterdam zijn dinsdag een aantal oranje ringen gehangen ter markering van steeds groter wordende scheuren. De stichting Rembrandt-huis heeft nl. dringend geld nodig om dit historische pand te laten restaureren.

Het in 1606 gebouwde huis, waarin Rembrandt bijna 20 jaar lang (van 1639 tot 1658) letterlijk en figuurlijk zijn meest vruchtbare jaren doormaakte, rust op houten palen, die door de dunne zandplaat dreigen heen te zakken. Iedere maand begint de gevel nieuwe scheuren te vertonen.
De restauratie zal ongeveer 9 ton kosten. Uit fondsen voor monumentenzorg dragen het rijk 1 ton en de gemeente Amsterdam 1 1/2 ton bij. De provincie Noord-Holland heeft ƒ25.000,— toegezegd. Uit eigen middelen en schenkingen heeft de stichting Rembrandthuis zelf rond 1 1/2 ton op tafel weten te brengen, maar er resteert met dat al nog een tekort van ruim 5 ton.

Het bestuur wil nu de 30 pulspalen die voor de versterking van hef fundament nodig zijn, symbolisch verkopen voor ƒ5.000,— minimaal per paal. De „kopers" zullen worden vermeld op een ereplaats in het voorhuys van het gerestaureerde Rerpbrandthuis.
Voor verzamelaars van curiosa stelt het bestuur een aantal plavuizen uit de kelder beschikbaar, rode vloertegels, die bij de restauratie niet meer zullen worden gebruikt en daarom, voorzien van een certificaat van echtheid, verkocht kunnen worden voor ƒ250,— per stuk. Er zijn circa 300 tegels. Bij welslagen van deze verkoop zouden de pulspalen 1 1/2 ton en de plavuizen ƒ75.000,— kunnen opbrengen. Daarna blijft er nog een tekort van ƒ 275.000,-. Tenslotte zijn er nog speciale, met de hand gedrukte reprodukties van etsen, waarvan de opbrengst ook weer aan de restauratie ten goede komt.

REPRODUKTIES

Die reprodukties zijn gemaakt naar de etsen van de drie bomen, de molen, de omval en naar het getekende zelfportret van Rembrandt in schilderskiel en de tekening van het slapende meisje. Zelfs al slaagt het bestuur in al dieae ptannen, dan zai er nog een deficit resteren, waarin alleen door giften en schenkingen zal kunnen worden voorzien. Om dit voor het publiek te vergemakkelijken is met de P.T.T. afgesproken, dat iedereen ingevulde betaalcheques (van de banken) of betaalkaarten (van de giro) in een gesloten en gefrankeerde envelop kan verzenden aan het zeer simpele adres: RBMBRANDT-AMSTERDAM. 
Het bestuur noemt het Rembrandthuis dat als museum een trekpleister van Amsterdam is, een nationaal cultuurmonument, dat koste wat het kost behouden moet blijven. In het museum kan de bezoeker het complete oeuvre aan etsen (250 stuks) van Rembrandt bewonderen, alsmede zes originele tekeningen. 
Voorts hangen er schilderijen van leerlingen en leermeesters van Rembrandt en staat er meubilair' uit de 17e eeuw. In dit huis werd zoon Titus geboren (in 1641). Hier ook overleed een jaar later zijn eerste vrouw, Saskia van Uilenburg en hier werd Hendrickje Stoffels zijn volgende levensgezellin, die hem in 1654 dochter Cornelia schonk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.