+ Meer informatie

Renault ziet winst achteruit hollen

Concurrentie bij personenauto's oorzaak

2 minuten leestijd

Renault heeft een minder fraai eerste halfjaar achter de rug. De nettowinst van de Franse fabrikant van personenauto's en bedrijfswagens kwam uit op 158 miljoen frank (ƒ 52 miljoen), een forse achteruitgang ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Toen resteerde onder de streep nog een nettoresultaat van 1755 miljoen frank (ƒ 576 miljoen). Gemeten aan het bedrijfsresultaat belandde Renault in de rode cijfers. Het verlies kwam uit op 225 miljoen frank (ƒ 74 miljoen), terwijl het concern vorig jaar nog een winst van 1515 miljoen (ƒ 497 miljoen) boekte. De omzet zakte van 96,2 miljard tot 94,1 miljard frank (ƒ 30,9 miljard), zo maakte de onderneming gisteren bekend.

De minder goede cijfers zijn grotendeels te wijten aan de personenautodivisie, veruit de grootste afdeling van het concern. Hier leed Renault een operationeel verlies van 911 miljoen frank (ƒ 299 miljoen) als gevolg van de afnemende vraag op de binnenlandse markt. De scherpe concurrentie speelde de fabrikant parten. In de eerste zes maanden vorig jaar leverden de personenauto's nog een positief bedrijfsresultaat van 358 miljoen frank (ƒ 118 miljoen) op.

Renault kreeg tegelijkertijd ook te kampen met tegenvallende cijfers in de vrachtwagendivisie. Hier schrompelde de operationele winst ineen van 519 miljoen (ƒ 170 miljoen) tot 26 miljoen frank (ƒ 9 miljoen). Slechts de financiële divisie scoorde beter met een bedrijfsresultaat van 660 miljoen frank (ƒ 217 miljoen) vergeleken met 638 miljoen frank.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn somber, zo liet het bedrijf weten. Het uiteindelijke resultaat kan wel eens negatief zijn. Dat zou het eerste verlies in tien jaar tijd betekenen. Vorig jaar maakte het concern een nettowinst van 2,1 miljard frank (ƒ 703 miljoen) bij een omzet van 184 miljard frank (ƒ 60 miljard). Dat was overigens al flink minder dan het jaar ervoor, toen het nettoresultaat uitkwam op 3,6 miljard frank (ƒ 1,2 miljard) bij een omzet van 179 miljard frank (ƒ 59 miljard).

Tot het derde kwartaal kan de fabrikant nog profiteren van de premie die de Franse overheid verstrekt bij de aankoop van een nieuwe auto, maar in het vierde kwartaal houdt Renault ernstig rekening met een aanzienlijke vermindering. Daarbij verwees het concern naar de zwakke consumentenbestedingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.