+ Meer informatie

Omzien naar het verleden. Vooruitzien in de toekomst

1 minuut leestijd

In 1961 werd de monumentenwet in Nederland aangenomen; dit heeft geleid tot een registratie in tal van steden en dorpen. Wij moeten niet denken, dat ons land wat betreft de monumentenbescherming voorop loopt, integendeel. Verschillende Europese landen hadden al veel eerder wettelijke bepalingen, vergelijkbaar met onze huidige wet. In Frankrijk kwam er al in 1887 een officiële monumentenwet. In Italië in 1904 en in Spanje in 1910. In België dateert de monumentenwet van voor de tweede wereldoorlog. In Duitsland hadden verschillende van de deelstaten afzonderlijke wetten op dit gebied. De schoonheid van Nederland is al vanouds bekend. In geen ander land hebben schilders en tekenaars zich, sedert de 16e eeuw met zoveel ijver en kunst op het weergeven van de schoonheid toegelegd. Weinig hebben mannen als Jacob van Campen, Hendrik de Keijser, Lieven de Keij, Pieter Post en anderen kunnen bevroeden, dat zij er de grondslag van hebben gelegd, dat drie eeuwen later hun werken nog zouden bijdragen aan het stedenschoon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.