+ Meer informatie

Nieuwe handreiking voor samen op weg

Kerkeraden eerst verantwoordelijken

2 minuten leestijd

DEN HAAG/LEUSDEN — „Plaatselijk zijn de beide kerkeraden de eerst verantwoordelijken om leiding te geven aan het samengaan van een Hervormde gemeente en een Gereformeerde kerk.

Het gevaar bestaat dat kerkeraden het beleid op oecumenisch terrein (waar de Hervormd-Gereformeerde samenwerking een onderdeel van is) teveel aan het toeval overlaten. Nu zal niemand ontkennen dat de agenda's van de kerkeraden overvol zijn en dat vele aspecten van kerkelijk werk om aandacht vragen. Maar de interkerkelijke samenwerking is een van die aspecten en behoort regelmatig op de agenda van de kerkeraden voor te komen".

Leiding
Dit schrijft ds. B. J. Aalbers, secretaris van de Raad van deputaten samen op weg in het boekje „Een weg voor samen?" In het boekje wordt aangegeven dat het samengaan van Gereformeerden en Hervormden niet vanzelf gaat. Aan zo'n proces moet leiding gegeven worden. Op welke manieren dat kan gebeuren en op welke weerstanden die samenwerking kan stuiten, wordt uitgebreid in het boekje weergegeven.

Met talrijke voorbeelden uit de praktijk wordt geïllustreerd hoe sociaalpsychologische factoren de voortgang van de samenwerking kunnen verhinderen.

Vooral gemeenten die zich nog aan het begin van de samenwerking bevinden of die op deze weg al een stukje gevorderd zijn, zullen profijt kunnen hebben van de ervaringen en aanbevelingen die in dit boekje neergeschreven zijn. Met name kerkeraden en commissies voor samenwerking zullen dit boekje kunnen gebruiken om het proces van het samengaan te stimuleren.

„Een weg voor samen?" is verschenen als deel vijf in de serie „Handreiking ten dienste van de samenwerking van Hervormde gemeenten en Gereformeerde kerken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.