+ Meer informatie

Warm bad

2 minuten leestijd

Zelfverminking is een niet onbekend verschijnsel onder bedelaars, en een heel enkele keer komt het op bescheiden schaal voor onder de patientjes in het tehuis, die alles doen om te kunnen blijven. „Weggaan is voor hen vrij dramatisch". Dat ze dolgraag willen blijven in dat El Dorado is geen wonder. Afgezien van de medische kant van de zaak (en in zekere zin is het in het tehuis nog beter toeven dan in het ziekenhuis want het infectiegevaar, dat in een normaal hospitaal 90, 95 procent bedraagt, is hier minimaal) is het leven hier voor een gemiddeld Ethiopisch kind een aaneenrijging van geneugten.

„We leven op een topdieet, de kinderen worden werkelijk helemaal opgefokt • en opgestoomd. Ze.krjjgen vier keer per , dag eten. Na verloop van tijd zien ze er dan ook uit als biggetjes. Ze hebben een bed, twee dekens, het is echt een paradijs voor hen. Speelgoed, om de andere dag schone kleren, vier keer in de week een warm bad. En dat voor kinderen die hun hele leven in lompen hebben gelopen en misschien hun neus hebben gewassen , maar meer ook niet...".

De medische stand in Ethiopië? Hetzelfde liedje als in vrijwel elk willekeurig Derde-Wereldland. „Kwalitatief volledige outillage is er in bepaalde specialismen, maar in de meeste niet. En natuurlijk gaan massa's artsen en chirurgen naar het buitenland. Ze zijn nu, veertig, vijftig jaar na het vertrek van de Italianen, zo ver dat het eerste groepje artsen op pedochirurgie afstudeert. Daar zijn ze in al die jaren nog niet aan toegekomen...".

Afgezien daarvan is de dokter of het ziekenhuis voor een groot deel van de bevolking domweg niet te betalen. „Tijdens het Mengistoe-regime, trouwens ook in de tijd van Haile Selassie was dat het geval, kon de patiënt een brief krijgen waarin stond dat hij zo behoevend was dat hij in aanmerking kwam voor gratis behandeling. Maar alleen de rijken konden de mensen omkopen die hen een "letter of poverty" verschaften...".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.