+ Meer informatie

Nek-aan-nek-race nog niet beslist

PvdA en CDA moeten fors inleveren

2 minuten leestijd

'AMSTERDAM Rumoer tijtns de zaterdag gehouden officiële oening in Amsterdam van het aan H Nes gelegen Vlaams Cultureel 'entrum. CDA-voorzitter Bukman, door Tijdsein om commentaar gevraagd, gaf te kennen dat het partijbestuur met de kandidatuur van Rambocus geen enkel probleem heeft. Het CDA legt volgens hem geen andere maatstaf aan dan het aanspreekbaar zijn op de politieke overtuiging. DEN HAAG — De strijd om de gunst van de kiezers tussen Partij van de Arbeid en CDA lijkt in een. „onbeslist" te eindigen. Maar hoe de uitslag op dinsdag, bij de Tweede-kamerverkiezingen - ook uitvalt, beide partijen moeten flink inleveren.

De laatste NIPO-peiling voor de verkiezingen, zaterdag bekendgemaakt in Vara's Rooie Haan, geeft voor de PvdA een percentage aan van 28,3 procent, goed voor 44 kamerzetels en voor het CDA 28,1 procent, eveneens neerkomend op 44 zetels.

De VVD zit nog steeds duidelijk in de lift ten opzichte van de slechte prognoses van voor de verkiezingscampagne. Voor de liberalen werd een percentage van 18,1 gepeild, wat 28 zetels betekent. Zij zijn hiermee weer helemaal terug in de race en volgens een telefonische enquête, die vrijdagavond nog onder 800 Nederlanders werd gehouden, beweegt de partij zich nog steeds in stijgende lijn.

Duikvlucht

De grote winst die voor D'66 werd voorspeld dreigt daarentegen wat tegen te vallen. D'66 maakt een duikvlucht, vertelde Maurice de Hond zaterdag tijdens een toelichting op de peiling. Lagen de prognoses op een gege

De peiling geeft de volgende cijfers te zien: Periode 11 t/m 18 mei 1981, aantal ondervraagden 1787 personen. 52 ven ogenblik ver boven de 20 kamerzetels, nu scoren de democraten 11,1 procent en zouden daarmee op 17 zetels uitkomen.

Winst geeft de peiling voor „klein links". De PSP zou zelfs goed zijn voor 3,4 procent van de stemmen, waarmee de pacifisten van 1 naar 5 zetels klimmen. De CPN gaat met 2,9 procent van 2 naar 4 zetels en de PPR, die in de peilingen van de laatste tijd naar lager niveau was afgedaald, herstelt zich: 2,2 procent ofwel 3 zetels.

Kansloos

Boerenpartij en DS'70 lijken nog steeds kansloos om in de kamer terug te keren met respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. SGP en GPV lijken zich te handhaven op de traditionele kiezers met respectievelijk 2,0 en 0,7 procent, wat in zetels vertaald 3 en 1 zetel betekent. Het GPV ondervindt echter enige concurrentie van de RPF, de partij die volgens de peiling als enige „nieuwe" partij kans maakt een zetel te winnen. De RPF haalt stemmen weg bij CDA en GPV.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.