+ Meer informatie

Bush: Regel kwestieCyprus nog dit jaar

Woedende studenten met traangas verjaagd

2 minuten leestijd

ATHENE (RTR) - De Amerikaanse president, George Busli, heeft een oproep gedaan aan Griekenland en Turkije liun twist over Cyprus nog dit jaar te regelen en „de diepe wond te dichten" van het verdeelde eiland. Hij beloofde daarbij Amerikaanse steun. Bush, die een officieel bezoek

brengt aan Griekenland en Turkije, deed zijn oproep voor het Griekse parlement.

..Niemand van ons zou de status quo op Cyprus moeten accepteren. En vandaag beloof ik dat de Verenigde Staten alles in het werk zullen stellen om Griekenland, Turkije en de Cyprioten te helpen het Cyprische probleem op te lossen -en dat het dit jaar gebeurt", zei Bush.

Bush herinnerde Griekenland en Turkije aan de vriendschaps- en handelsverdragen die zestig jaar geleden werden getekend door de twee moderne voorvaders, de Griekse Eleftherios Venizelos en de Turkse Kemal Ataturk. Hij nodigde de huidige staathoofden, Konstantin Karamanlis (Turkije) en Konstantin Mitsotakis (Griekenland), uit voor een officieel bezoek naar Washington te komen.

Uniek

..Nu er nieuwe leiders zijn met een visie, kunnen uw naties profiteren van een unieke mogelijkheid de misverstanden uit het verleden te overwinnen. U kunt beginnen de diepe wond die Cyprus met littekens bedekt, die families en vrienden verdeelt op dat eiland te dichten", zei Bush tot de Griekse afgevaardigden. Zij waren in groten getale aanwezig om de eerste Amerikaanse president die het land sinds 1959 bezoekt te horen.

De kwestie-Cyprus stamt al uit 1974. In dat jaar landden Turkse troepen op Cyprus en sinds die tijd bezetten zij een derde deel in het noorden van het eiland. De Turkse invasie volgde op een coup in Griekenland. Griekenland eist nu dat Turkije zijn naar schatting 20.000 a 30.000 militairen terugtrekt.

In Athene is gisteravond hevig slag geleverd tussen enkele duizenden studenten en de oproerpolitie. De studenten uitten hun woede over het bezoek van de Amerikaanse president Bush met brandstichtingen, benzinebommen en het gooien van stenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.