+ Meer informatie

Haken en ogen aan onafhankelijk Moldavië

Niet-Moldaviërs vechten verklaring aan

2 minuten leestijd

TIRASPOL (AP) - Lokale leiders en gewone burgers in het sterke Russische en Oekraïense gedeelte van de Sowjetrepubliek Moldavië zeiden gisteren dat de uitroeping van de Moldavische onafhankelijkheid dinsdag niet op hen van toepassing is.

„Voor zover het ons aangaat, is de onafhankelijkheidsverklaring van Moldavië die van een buurland en hebben wij er niets mee te maken", zo verklaarde Wladimir Relakov, een lid van de collectieve regering van de Trans-Dnjestr Republiek, het zelfuitgeroepen bestuur van de niet-Moldaviërs in de republiek. ^!,.•:,•;|^£^s^^J^aiffi

Moldavië is de zevende van de vijftien Sowjetrepublieken die zich onafhankelijk heeft verklaard. De voornamelijk Russische en Oekraïense bewoners van de gebieden rondom de stad Tiraspol hebben zich twee dagen eerder onafhankelijk van Mqldavië verklaard. De regio is verantwoordelijk voor 30 procent van de totale produktie in Moldavië.

De Moldavische autoriteiten hebben de jacht geopend op de leiders van de Trans-Dnjestr Republiek omdat dezen hebben ingestend met de de staatsgreep tegen Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Voor de Russen en Oekraieners in de regio bood de staatsgreep de mogelijkheid bij de Sowjet-Unie te blijven in plaats van een eventuele aansluiting bij Roemenië te zoeken, een van de doelen die de Moldavische regering nastreeft.

In de onafhankelijkheidsverklaring van Moldavië wordt de regio TransDnjestr uitdrukkelijk omschreven als „een deel van ons historisch en etnisch territorium". De 4200'vierkante kilometer grote strook langs de oostelijke oever van de Dnjestr-rivier werd in 1940 na afsluiting van het MolotovRibbentroppact tussen nazi-Duitsland en de Sowjet-Unie aan dat laatste land toegevoegd.

Smirnov

Terwijl twee derde van Moldaviës 4,3 miljoen inwoners etnische Roemenen zijn, wonen in de Dnjestr-regio zo'n 700.000 Russen en Oekraïeners. In maart, toen het referendum voor het unieverdrag door Moldavië werd geboycot, stemden de inwoners van de Dnjestr-regio in noodstembureaus in kazernes van het Sowjetleger.

Igor Smirnov, de leider van de Trans-Dnjestr regering, verklaarde dat 97 procent van de stemmers voor behoud van de unie was. Deze week kon Smirnov niet bereikt worden en functionarissen in Tiraspol zeiden dat hij op de vlucht is voor de Moldavische politie.

Relakov zei dat hij ook door de politie gezocht wordt, maar dat „zij mij nog niet hebben kunnen pakken, omdat ik in geen twee weken thuis heb geslapen. Ik heb lijfwachten en ben zeer voorzichtig", aldus Relakov.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.