+ Meer informatie

Preventie hartziekten kan bij huisarts plaatsvinden

2 minuten leestijd

NIJMEGEN — De preventie van hart- en vaatziekten kan voor een groot deel plaatsvinden in de praktijk van de iiuisartsen. Hun doktersassistentes kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Huisartsen en assistentes moeten dan wel worden bijgeschoold.

Tot die conclusie komt huisarts J. van Ree uit Wijchen na een grootscheeps onderzoek bij ruim zevenduizend patiënten in zes huisartsenpraktijken. Van Ree (40) promoveerde donderdag aan de Nijmeegse universiteit op het proefschrift, dat hij naar aanleiding van dit ijfjarig onderzoek schreef.

Uit dat proefschrift blijkt ook, dat de huisartsen nogal slecht op de hoogte zijn van de risico's bij hun patiënten voor hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk wordt vaak niet onderkend en dat patiënten rookten, was bij de huisarts sen in driekwart van de gevallen geheel niet bekend. Voor negentig proceent van de lijders aan een te hoog cholesterolgehalte gold, dat hun huisarts daarvan niet op de hoogte was.

Opvallend is verder dat slechts één op de acht onderzochte patiënten geheel vrij bleek van risico-verhogende factoren voor hart- en vaatziekten. De huisartsen bleken het slechts op de hoogte van de gezondheid van jongere mannen en ongehuwden. '

Assistentes

Het door Van Ree beschreven onderzoek in Nijmegen en omgeving werd bekostigd door de Nederlandse hartstichting. De doktersassistentes in de betrokken praktijken waren voor deze gelegenheid goed ingewerkt.

Dr. Van Ree komt tot de conclusie dat de assistentes uiteindelijk meer te weten kwamen van de patiënten dan de huisartsen zelf. De indruk bestaat bij Van Ree dat de mensen meer informatie toevertrouwen aan de assistente „vanwege de geringe afstand in sociale positie tussen assistente en patiënt dan tussen arts en patiënt.". De betrokken artsen en assistentes bleken zelf ook erg tevreden over hun rol in het onderzoek.

De zevenduizend patiënten die eraan meewerkten, werden onderzocht op gegevens als hoge bloeddruk, vetzucht, roken, cholesterolgehalte in het bloed, gebrek aan lichaamsbeweging en de zogenoemde familiaire belasting. Het meten van deze factoren gebeurde vrijwel geheel door de assistentes van de huisartsen aan de hand van vragenlijsten.

Ruim 55 procent van de onderzochte patiënten had twee of meer van bovengenoemde risicofactoren. Bij ruim honderd mensen (1,4 procent) kwam gelijktijdig' hoge bloeddruk, te veel cholesterol in het bloed en roken van sigaretten voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.