+ Meer informatie

Israël houdt vast aan recht op zelfverdediging

Verzoek Amerika van de hand gewezen

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Israëlische minister van defensie, Mosje Arens, heeft gisteren gezegd dat Israël vasthoudt aan het recht om zelf een Iraakse aanval te pareren, ondanks het verzoek van Washington dat niet te doen en een militaire reactie aan de Verenigde Staten over te laten. De VS zijn bang dat betrokkenheid van Israël in een Golfoorlog ertoe leidt dat Arabische landen uit de anti-Iraakse coalitie stappen.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Lawrence Eagleburger, was de afgelopen dagen in Israël om op terughoudendheid in eén Golfoorlog aan te dringen.

Zaterdag had hij een onderhoud met premier Jitschak Sjamir en volgens de krant Jerusalem Post toonde ook de Israëlische premier zich weinig inschikkelijk tegenover het Amerikaanse verzoek zich toch vooral terughoudend op te stellen in een eventuele Golfoorlog en bij een Iraakse aanval op Israël. Syrië heeft laten weten zich uit de anti-Iraakse coalitie te zullen terugtrekken als Israël zich mengt in de strijd tegen Irak. „Als we worden aangevallen, zullen we antwoorden", zei minister Arens gisteren. „We zijn bereid ons te verdedigen en zullen ons goed doen gelden".

Geheim

Irak heeft gezegd, zodra er een oorlog uitbreekt zeker een aanval te zullen uitvoeren op Israël, en president Saddam Hoessein heeft gedreigd chemische wapens te zullen inzetten tegen de Israëlische bevolking.

De Israëlische minister van volksgezondheid, Ehud Olmert, zei gisteren na afloop van een vier uur durend kabinetsberaad dat Israël niet zelf als eerste Irak zal aanvallen, maar dat het niet in de Israëlische traditie past om „anderen voor ons te laten vechten". Op verzoek van de VS blijft de inhoud van de besprekingen die Eagleburger met de Israëlische regering voerde geheim. Eagleburger, die wordt vergezeld door onderminister van defensie Paul Wolfowitz, sprak gisteren met Arens.

Intussen is het Israëlische leger gisteren begonnen met het uitdelen van gasmaskers in joodse nederzettingen in de Gazastrook en op de Westoever. De ongeveer 1,7 miljoen Palestijnen aldaar blijven volgens een legerwoordvoerder nog altijd uitgesloten van de distributie van gasmaskers. Het leger zei er eerder van uit te gaan dat de 'bezette' gebieden geen doelwit zullen zijn van een Iraakse aanval.

Syrië

Syrië aanvaardt geen Israëlische interventie in de Golfcrisis en stelt zich op aan de zijde van de Arabieren als die dppi, Israël ^ordep^ aangevallen. Dit heeft de Syrische mmister van buitenlandse zaken, Farouq al-Shara, zaterdag gezegd.

Hij sprak op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, die een bezoek bracht aan de Arabische bondgenoten (van de VS) in de multinationale coalitie tegen Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.