+ Meer informatie

Duynstee (I)

2 minuten leestijd

Vorige week is in Nijmegen prof. mr. F. J. F. M. Duynstee in alle stilte begraven. Duynstee was hoogleraar in het staatsrecht aan de Katholieke universiteit en werd 67 jaar. Onder het selecte gezelschap dat Duynstee ter aarde bestelde, bevond zich ook minister-president Van Agt, die evenals de overledene als hoogleraar aan de KU van Nijmegen verbonden was, voordat hij in 1971 minister van Justitie werd. Toch was dit niet de enige reden waarom Van Agt op de begrafenis aanwezig was. Zonder dat dit destijds tot de publiciteit doordrong, mocht Duynstee zich namelijk met recht de ‚Äěpeetvader" van het huidige kabinet noemen. Hij heeft dat later verschillende keren nadrukkelijk bevestigd. Als goede vriend van Van Agt ergerde de Nijmeegse hoogleraar zich in 1977 in toenemende mate aan de arrogante opstelling van de PvdA gedurende de kabinetsformatie, zozeer zelfs dat hij achter de schermen een poging ondernam de vastgelopen besprekingen tussen Van Agt en Den Uyl een nieuwe wending te geven. Hij zocht toenadering tot de WD en wist zijn collega prof. Van der Grinten naar voren te schuiven als formateur voor een CDA/WD-kabinet. Deze bemiddelingspoging had onmiddellijk succes: binnen enkele weken was het kabinet-Van Agt een feit. Tot groot genoegen van Duynstee was een verbijsterde PvdA genoodzaakt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.