+ Meer informatie

Sfeervolle keramiek uit het zuiden

Van Dongen verkoopt het liefst handgemaakte tegels van rond de Middellandse Zee

3 minuten leestijd

Ambachtelijk en apart. Dat zijn de tegels uit landen rond de Middellandse Zee. De mediterrane tegels worden daar met de hand gemaakt. Johan van Dongen van Cerámicas Ferret uit Nieuwegein betrekt zijn tegels van fabrieken uit de landen Spanje en Marokko. "De handgemaakte tegels zijn veel speelser en de kleurstellingen roepen een warme sfeer op. Elk lijntje kan anders lopen. Geen tegel is hetzelfde."

Tegels zijn beeldbepalend. Het zijn de sfeermakers in huis. Ze zijn echter niet alleen geschikt voor wanden of vloeren. Op allerlei manieren kunnen ze geïntegreerd worden in de bestaande woning of in nieuwbouw. Zoals bij een van de klanten van Van Dongen, een Rotterdamse tearoom. Op de terracotta vloeren staan tafels met een marmer blad met in het midden daarvan in tegelwerk het bedrijfslogo. "Iets heel aparts en met een leuke uitstraling", geeft de ondernemer aan.

Tegels roepen door hun kleuren en uitstraling een warme en speelse sfeer op, zeker de mediterrane. De vaak schitterende tekeningen en het mooie lijnenspel trekken ook Nederlanders aan, ervaart Van Dongen. "Tegels van rond de Middellandse Zee vinden hier dan ook gretig aftrek." Hij betrekt zijn producten uit eigen fabrieken in Spanje en Marokko.

De mediterrane collectie van Cerámicas Ferret bestaat onder meer uit verouderd marmer, terracotta en cotto. Cotto tegels hebben een speciale, rode gloed. Terracotta tegels krijgen ook steeds meer belangstelling van de consument, weet Van Dongen. "De consument moet er echter wel op bedacht zijn dat deze plavuis eens in de vier jaar een nieuwe coating moet hebben." Ook de Portugese plavuis maakt deel uit van het assortiment. Volgens Van Dongen komt deze cementtegel van origine niet uit Portugal, maar uit Marokko.

Collectie

Van Dongen verkoopt de handgemaakte tegels graag. "Ze zijn zo anders dan een gewone, machinaal geproduceerde tegel. Daarmee ben je altijd gebonden aan de huidige collectie en aan de trends. Het voordeel van mediterrane tegels is dat ze handgemaakt worden, waardoor elk denkbaar patroon en elke kleurstelling mogelijk is."

Maar worden handgemaakte tegels nu echt met de hand gemaakt? "Ja", zegt Van Dongen, en hij legt het proces uit. "Het werk wordt staande uitgevoerd. Eerst kiest de maker een model, het patroon en de kleuren. Daarna maakt hij een mal. Deze metalen mal wordt gevuld met het cement. In de mal bevindt zich het metalen patroon. Hierin worden de kleuren gegoten die de lijnen op de tegel vormen. Daarna gaat er een laag poeder overheen en gaan de tegels een kamer in om te drogen. Door het gebruik van eeuwenoude technieken zijn de tegels enorm sterk en gaan ze tot wel 500 jaar mee."

Omdat ze zo lang meegaan, zijn de tegels niet 'onderworpen' aan de wetten van lifestyle en trends. "Wonen krijgt steeds meer aandacht. Denk alleen al aan de vele woonmagazines die gretig aftrek vinden. De Nederlandse consument lijkt een persoonlijk stempel te willen drukken op z'n leefomgeving om zo zijn eigen stijl tot uitdrukking te brengen. Daarbij spelen vloer- en wandtegels geen ondergeschikte rol. Zij zijn beeldbepalend", vertelt Van Dongen.

Eenheidsworst

Hij vindt echter dat er geen sprake is van een bepaalde lifestyle wanneer het om zijn tegels gaat. "Het belangrijkste is dat de consument die hier koopt wat anders wil dan de normale keramische tegels. Dat is zo'n eenheidsworst. We richten ons dan ook niet op een bepaalde doelgroep."

Voor die groep kan ook op aanvraag geproduceerd worden. In Spanje en Marokko maken handwerklieden oude tegels weer opnieuw. Van Dongen: "Stel dat je van een bepaalde tegel maar één exemplaar hebt. Dan kunnen wij daar een hele serie identieke tegels van maken. Uiteraard heeft dat zijn prijs. Die ligt in ieder geval hoger dan bij tegels uit de doe-het-zelfzaak. Maar je mag vanzelfsprekend geen appels en peren met elkaar vergelijken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.