+ Meer informatie

Planttips: twee vaste planten, Engels gras en Campanula

3 minuten leestijd

Paden in de tuin zijn niet alleen handig, maar eigenlijk onmisbaar U loopt het gras niet plat, er wordt geen rommel vanuit de tuin het huis ingesjouwd, maar ook kunnen paden de indeling van uw tuin versterken. Een goede maat is ongeveer 80 cm breed (60 cm is wel het minimum). Vooral paden langs vaste planten en heesters kunnen in de loop van de tijd behoorlijk overgroeid raken. Soms zie je dat mensen de planten en heesters recht afknippen om zo weer wat meer ruimte te krijgen. Geen mooi gezicht. Knip de takjes van de heesters onregelmatig in meteen snoeischaar. Van de ene

TERDEGE 22 april 1992
Dit keer aandacht voor twee fraaie vaste planten, het Engels gras en het klokje. Engels gras (Armeria maritima) heeft grasachtig, glimmend blad dat op zichzelf al mooi is om te zien. De hoofdbloei van de ├╝chtpaarse bloemetjes valt in de zomer, maar vaak is het plantje een groot deel van het jaar gesierd met een enkel bloemetje. Hoogte ongeveer 15 cm, dus planten aan de rand van de vaste plantenborder. Klokjes (Campanula) zijn in de natuur beschermd. U mag ze niet uitgraven en verkopen. Gelukkig zijn er voor iedere tuin en voor ieder plekje wel klokjes te koop. Heel fraai is de Campanula portenschlagiana, een moeilijke naam voor een gemakketak knipt u bij voorbeeld 20 cm af, van de tak ernaast 35 cm enzovoort. De rand houdt dan zijn natuurlijke vorm. Vaste planten die telkens over het pad heengroeien, zou u wat naar achteren kunnen zetten. Wanneer ze al een paar jaar oud zijn kunt u ze tegelijkertijd delen: de jonge, buitenste delen worden opnieuw geplant (meng wat compost door de grond in het plantgat), het binnenste, oudste deel brengt u op de composthoop. Wanneer uw pad te smal is hoeft u vaak niet de hele boel op te breken. Leg bij voorbeeld aan weerskanten een rij bijpassende klinkers van 10 cm breed (en ongeveer 20 cm lang). Het staat niet alleen aardig, maar het scheelt u ook veel werk. lijke plant. Hoogte 10-15 cm. In de zomer wordt de plant gesierd door talloze liggende, lange stengels met blauwe bloempjes. Wanneer u de bloemen na de bloei verwijdert, volgt soms nog wat tweede bloei. Campanula persicifolia heeft witte of blauwe bloemen in de zomer. Plant ze vanwege hun hoogte (7090 cm) achterin de border. Vaak hebben de planten een steuntje nodig. Na half april worden de eitjes van de koolvlieg afgezet op de voet van allerlei koolplanten. Vanaf begin mei vindt u aan de voet van de plant glimmende, witte larven die van de wortels eten. De plant gaat er slechter door groeien en kan zelfs dood gaan. Jammer van alle De Campanula glomerata heeft geen steun nodig. De bloemen zijn blauwpaars, geschikt om van te snijden. Hoogte 50 cm. Kan zich snel uitbreiden. Dat hoeft geen probleem te zijn, als u het maar in de gaten houdt (geef de stukjes plant die u over heeft aan een andere liefhebber). Klokjes stellen geen bijzondere eisen aan de grond, maar hebben wel zon nodig. moeitel In juni-juli verschijnt vaak een tweede generatie en soms in augustus nog een derde. De eerste generatie veroorzaakt de meeste schade, omdat de planten dan nog jong en kwetsbaar zijn. In het tuincentrum kunt u speciale koolkragen kopen, vaak gemaakt van asfaltpapier, die om de voet van de plant gelegd worden. De koolvlieg kan daardoor haar eitjes niet afzetten. Die koolkragen zijn natuurlijk ook gemakkelijk zelf te maken. Asfaltpapier is per meter te koop in de doe-het-zelfwinkel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.