+ Meer informatie

Proces tegen Molukse kapers en bezetters gaat morgen van start

3 minuten leestijd

ASSEN — In het zwaar bewaakte gebouw van de rechtbank in Asxen begint morgen het vier dagen durende proces tegen de drie overgebleven Zuidmolukse kaper.\ van de trein bij De Punt op 23 mei jl. (zes kapers werden gedood) en de vier bezetters van de openbare lagere school in Bovensmilde. Een achtste Zuidmolukker staat terecht terzake van medeplichtigheid aan de treinkaping.

Zowel de treinka^ring als de schoolbezetting braken een record: zij duurden 462 uur, zeven uur langer dan de tot dan toe langste gijzeling, die van dr. Tiede Herrema in Monasterevin in Ierland.

In de trein werden ongeveer 55 passagiers gegijzeld en in de school van 23 tot 27 mei ongeveer 110 kinderen en leerkrachten, en van 27 mei tot elf juni twee onderwijzeressen en twee onderwijzers.

Bij de gelijktijdig uitgevoerde gecombineerde actie van mariniers, marechaussee, landmacht, rijkspolitie en zes straaljagers van de luchtmacht tegen trein en school in de vroege morgen van zaterdag 11 juni kwamen in de trein zes kapers en twee passagiers om het leven.

Derde keer

Voor de derde maal binnen twee jaar zullen Zuidmolukse jongeren voor misdrijven tegen de persoon' lijke vrijheid en verboden vuurwapenbezit terecht moeten staan. Voor de tweede keer is dat voor de rechtbank in Assen en voor de tweede keer voor een treinkaping in Drente.

De rechtbank veroordeelde in maart 1976 de zeven kapers van de trein bij Wijster (2 december '75) ieder tot veertien jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest. De eveneens zeven Zuidmolukse bezetters van het Indonesische consultaat-generaal in Amsterdam (4 december '75) werden in april van dat jaar door de rechtbank van de hoofdstad allen tot zes jaar met aftrek van het voorarrest veroordeeld.

Vrijheidsberoving

Treinkapers en schoolbezetters is allen ten laste gelegd( wederrechtelijke vrijheidsberoving (artikel 282 wetboek van strafrecht) en verboden vuurwapenbezit (artikelen 3 en 12 der vuurwapenwet).

Tijdens de gijzeling was het grootste deel van de ramen van de trein met papier geblindeerd en was een aantal deuren met touw en flets- of kabelsloten afgesloten. Het plan voor de kaping is kalm en in gezamenlijk overleg opgemaakt, zo stelt de dagvaarding over de actie der negen Zuidmolukkcrs.

De groep was in het bezit van: twee machinepistolen een sten en een uzi), drie geweren, een revolver en een pistool met de bijbehorende munitie.

Schoolbezetting

Ook de plannen voor de schoolbezetting waren volgens de dagvaarding gezamenlijk en in kalm overleg door dit viertal opgemaakt. De ramen van de school waren geblindeerd en de buitendeuren werden op slot gehouden. De vier bezetters waren in bezit van: twee machinepistolen, een scherpe handgranaat, twee pistolen, een jachtgeweer, een vuurbuks en munitie. ASSEN -- //) hel proces legen de '/.iiidmolnkse treinkapers en schoolhezetters zal mr. F. C. Fliek de recluhank presideren.- Op de foto mr. I'liek hij zijn aankomst bij hel gerechlsgelwNw te .issen in hel proces legen de kapers van de trein hij Wijsicr.

De officier van justitie, mr. C. J. van Oldenbeek, heeft één getuige opgeroepen: dat is dr. D. Mulder, districtspsychiater in Den Haag, die vanuit het beleidscentrum in Assen het contact per telefoon met treinkapers en schoolbezetters heeft onderhouden. Bij de bezetting van het Indonesische consultaat-generaal in Amsterdam in december '75 zat hij in het beleidsteam op het Amsterdamse hoofdbureau van politie. Mr. Van Oldenbeek was ook officier in het in maart '76 voor de rechtbank in Assen gevoerde proces tegen de zeven Zuidmolukse kapers van de trein bij Wijster (december '75).

De rechtbank wordt gepresideerd door mr. F. C. Fliek, die in '76 ook de strafkamer in dat proces voorzat. De twee raadslieden van de acht verdachten, mr. W. G. A. Kousemaker en mr. H. de Ruijter uit Breda, hebben zes getuigen a decharge opgeroepen.

23 mei

Op 23 mei rond negen uur 's morgens werden vier wagenstellen van de gecombineerde intercitytrein Rotterdam-Den Haag naar Groningen bij De Punt gekaapt en de passagiers gegijzeld. Conducteur, machinist en een aantal passagiers zagen kans te vluchten. Kort na de kaping werd de school in Bovensmilde overvallen en bezet en werden kinderen en leerkrachten gegijzeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.