+ Meer informatie

RECENSIE

2 minuten leestijd

ds. D. Quant, drs. R.W.J. Soeters, ds. H.J.Th. Velema, Jaarboek van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland 2012. Uitg. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 296 blz., € 10,90. Ook verkrijgbaar op cd-rom; combinatieprijs € 14,25.

Het is er weer: het Jaarboek. Wie kerkelijk meeleeft en de dingen in het kerkverband wat wil bijhouden, kan niet zonder.

Een van de eerste dingen waar ik naar kijk, is het statistisch overzicht. Helaas blijkt de dalende trend in het ledental zich voort te zetten. Enkele grote ‘groeigemeenten’ zagen hun ledental toenemen, maar veel kleine gemeenten werden weer kleiner. En elk jaar weer constateren we met pijn dat heel wat leden ons verlaten die zich, voor zover bekend, nergens elders aansluiten. In totaal waren dat er vorig jaar 651. Terecht roept de schrijver van het jaaroverzicht, dit keer ds. Quant, op tot gebed, opdat de Heere diegenen zal vasthouden die Hem niet meer wilden vasthouden.

Er zijn ook dit keer wat kleine veranderingen doorgevoerd, die het gebruik van het Jaarboek vergemakkelijken. Zo is bij elk van de deputaatschappen en synodale commissies een korte taakomschrijving opgenomen.

De lijsten van opgeheven gemeenten, predikanten die vertrokken naar kerken waarmee correspondentie wordt onderhouden, predikanten die de kerken een tijdlang hebben gediend en voorgangers die de kerken dienden naar art. 3 K.O. zijn bijgewerkt. Overigens vroeg ik me bij de een na laatste categorie wel af of de aanduiding ‘ambt neergelegd’ in alle gevallen terecht is.

Veel respect voor het vele werk van de redactie! En voor zover u het nog niet in huis hebt: gauw een exemplaar aanschaffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.