+ Meer informatie

Garneren hunt u leren

2 minuten leestijd

Op schotels in restaurants en op foto's van gerechten zie je vaak fraaie garneringen. Daarbij steekt je eigen salade met plakjes komkommer, radijs, tomaat en ei schamel af. Hoe doen ze dat toch? Soms heel eenvoudig.

Appelzwanen
Een goede manier om kinderen aan te moedigen meer fruit te eten is ze deze appelzwanen voor te zetten. Ze zijn trouwens ook erg leuk om te maken.
1. Snijd een stukje van 1 cm langs een kant van een grote handappel. Leg het afgesneden stukje met het snijvlak op een snijplank en teken over de hele lengte met een scherp mesje de vorm van een zwanehals en -kop uit. Het kopje kan naar boven of naar beneden kijken, maar zorg ervoor dat het snaveltje goed puntig is. Snijd de vorm nu uit de appel, besprenkel hem met citroensap en leg hem opzij
2. Om de hals aan het lichaam vast te maken, maakt u met de punt van het mes een gat aan de voorkant van de appel. Probeer de hals erin te schuiven en snijd het gat net zolang bij tot de hals netjes past. Verwijder de hals en leg hem opzij. Snijd aan een kant van de appel dunne wigvormige stukjes uit door het mes eerst verticaal te houden en naar beneden te snijden en dan met het mes horizontaal naar de overkant te snijden. Haal er 5 stukjes uit voor een vleugel. Herhaal dit aan de andere kant.
3. Pas de wigvormige stukjes weer in elkaar en zet ze trapsgewijs tegen het lichaam van de zwaan zodat ze op vleugels lijken. Zet de hals op de zwaan en besprenkel de hele appelzwaan met citroensap om verkleuren te voorkomen.

Tomaatvlinders
Tomaatvlinders vormen een ongewone, fijnzinnige decoratie bij een feestelijke salade. Als u ze aan de rand plaatst, lijkt het alsof ze om de schaal vliegen.
1. Snijd een stevige, rijpe tomaat in 8 gelijke parten.
2. Schil met een scherp mesje tot halverwege het velletje los van het vruchtvlees en begin hierbij aan het puntige uiteinde.
3. Buit nu voorzichtig het velletje van alle partjes naar buiten. Leg 2 partjes met de bolle kant tegen elkaar aan en steek daar 2 taktjes bieslook tussen zodat de creatie op een vlinder lijkt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.