+ Meer informatie

Haig praat met koning Hoessein

Jordanië wil wedeswaag los zien

2 minuten leestijd

AMMAN (Jordanië) — Koning Hoessein van Jordanië heeft maandag tegen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Alexander Haig gezegd dat het conflict in het Midden-Oosten los moet staan van de rivaliteiten tussen de supermogendheden in het gebied.

Gedurende hun gesprek van twee uur in Amman, waar Haig was aangekomen als derde pleisterplaats op zijn rondreis door het Nabije Oosten, zei de koning dat het conflict in het Midden-Oosten onafhankelijk moet worden behandeld en niet in samenhang met „wereld-as-politiek", aldus het persbureau Petra.

Geruststelling

Uit het feit dat zijn eerste opdracht in het buitenland zich afspeelde in het Midden-Oosten, aldus Haig volgens het persbureau, was op te maken dat de regering van president Reagan speciaal belang hecht aan dat deel van de wereld»

Hoessein kritiseerde opnieuw het akkoord van Camp David tussen Israël en Egypte, tegen Amerikaanse hoop in dat hij er zich op een dag bij zal^aansluiten. De vorst zei dat het akkoord geen vrede in het Midden-Oosten had bereikten bereiken zou omdat erin werd voorbijgegaan aan het Palestijnse vraagstuk. Van wezenlijk belang voor een oplossing zijn volgens Hoessein vertrek van Israël uit de bezette gebieden en teruggave van Jeruzalem, het Oostelijke deel waarvan tot 1967 door Jordanië werd bestuurd.

Volgens Petra heeft Hoessein de Amerikaanse minister ingelicht over de Iraans-Iraakse grensoorlog. Drie dagen geleden voerde hij in Amman besprekingen met de Iraakse minister vann buitenlandse zaken, Sa'Adoun Hammadi.

Strijd in Libanon

Een ander aan de orde gekomen onderwerp was de strijd in Libanon, een theina dat een steeds belangrijker rol in Haigs rondreis heeft gespeeld. Terwijl hij langs de hoofdsteden trok vochten de Syriërs van de Arabische vredesmacht in Libanon met christelijke militiesoldaten. Van Amerikaanse officiële zijde was maandag meegedeeld dat de Amerikaanse ambassadeurs in Beiroet en Damascus in Amman werden verwacht om de crisis in Libanon met Haig te bespreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.