+ Meer informatie

Sint Philipsland een uitdaging

Nieuwe eerste burger T. A. Vogel over benoeming:

4 minuten leestijd

KAMPEN — De vele bloemstukken in de Kamperwoning van de nieuwe burgemeester van Sint Philipsland illustreren dat de heer T. A. Vogel veel vrienden achter laat. „Je moet veel inleveren en je moet durven om op 52-jarige leeftijd, na 22 jaar van baan te veranderen. Maar ik zie het ambt in Sint Philipsland als een uitdaging en tegelijkertijd als een bekroning op mijn carrière", zo zegt de nieuwbakken burgemeester.

De heer Vogel, thans hoofd stadsontwikkeling bij de gemeente Kampen, heeft in zijn ambtelijke loopbaan met veel facetten te maken gehad. In zijn laatste baan deed hij voornamelijk beleidswerk maar hij onder meer ook actief geweest als industriepromotor en voorlichtingsambtenaar. „Een manusje van alles" noemt hij zichzelf. Hij meent daarom ook dat de sprong naar het burgemeestersambt niet zo groot is. „Zonder mijn ambtelijke loopbaan had ik het niet kunnen doen", zo zegt hij.

Een taak als industriepromotor voor Sint Philipsland ziet hij niet voor zichzelf weggelegd. „Ten eerste moet je er rekening mee houden dat de economische situatie thans veel en veel ongunstiger is. Bovendien is het zeker niet de bedoeling grote bedrijven naar Sint Philipsland te slepen. Zoiets is beslist niet aanvaardbaar", aldus de heer Vogel.

Uit het hart
De eerste aanzet echter die zijn voorganger G. van den Berg heeft gegeven voor kleinschalige bedrijven is de nieuwe burgemeester, zoals hij zegt, „uit het hart gegrepen". „Ik weet niet welke mogelijkheden er thans zijn maar ik wil wel op die weg doorgaan". Ook ten aanzien van de woningbouw acht de heer Vogel een uiterste voorzichtigheid noodzaak. „Ik ga beslist niet naar Sint Philipsland toe met het idee om alles daar een goeie lift-up te geven. Bij alles zul je rekening moeten houden met de schaal van Sint Philipsland", zo zegt de burgemeester bedachtzaam.

Het is een hele verandering van het Kampense naar het Zeeuwse platteland. Eén van de schoolgaande dochters laat er geen twijfel over bestaan dat het vertrek haar zwaar valt. Toch menen de burgemeester en zijn echtgenote dat het wel zal „klikken" met de Zeeuwse bevolking. „Wij passen ons góéd aan bij gewijzigde omstandighden. Mijn eerste indruk van het college is ook dat we zeker bij elkaar passen.

Een vertrek na 22 jaar is beslist geen gemakkelijke zaak maar je krijgt weer zoveel andere dingen voor terug. Ik vind het bijzonder fijn dat je als burgemeester van zo'n kleine gemeente een nauw contact kunt onderhouden met de bevolking", aldus de heer Vogel en zijn echtgenote knikt daarbij instemmend. Hoewel hij Sint Philipsland geen „liefde op het eerste gezcht" noemt verwacht hij wel dat hij qua geaardheid en godsdienstige achtergrond past binnen de Fliplandse gemeenschap.

Samenbindend
Ten aanzien van zijn positie als burgemeester meent de heer Vogel dat hij in belangrijke mate een samenbindend element moet zijn. „Ik beantwoord niet aan de profielschets want men vroeg een CDA'er. Toch ben ik niet in de eerste plaats SGP'er. Je hebt als burgemeester een andere invalshoek dan het SGP-raadslid. Vanuit je eigen achtergrond zul je concrete situaties beoordelen en dat zal best eens moeilijk zijn. Als burgemeester zul je echter de grenzen ruimer trekken dan dat je dat persoonlijk zou doen. Kun je dat niet opbrengen dan moet je ook geen burgemeester worden want dan ben je er niet geschikt voor. Je bent niet in de eerste plaats partijman. Beslissingen zul je, en dat bedoel ik niet dweperig, moeten verantwoorden voor God en je eigen geweten, niet voor de partijlijn" zo is de mening van burgemeester Vogel.

Praktische politieke ervaring heeft de nieuwe burgemeester niet. „Ik had er gewoonweg geen tijd voor door allerlei andere functies op met name onderwijsgebied. Bovendien heb ik het altijd onjuist gevonden wanneer je als ambtenaar, die beleidsadviezen moest geven, politiek actief bent. Je mag je dan niet teveel laten leiden door de politiek".

Sint Philipsland is tot nu toe de enige gemeente in ons land met een vrouwelijke gemeentesecretaris. Heeft de nieuwe burgemeester daar moeite mee? „Beslist niet, het is mij gebleken dat zij een grote kennis van zaken heeft. Dat is voor mij veel belangrijker dan het feit dat zij een vrouw is. Daarnaast vind ik het wel interessant", zo merkt hij glimlachend op.

De nieuwe burgemeester noemt zichzelf een groot voorstander van samenwerking. „De verantwoordelijkheid schuw ik zeker niet maar binnen de raad en binnen het college zul je moeten streven naar zoveel mogelijk samenwerken. Daarbij moet je ook bereid zijn te zoeken naar een compromis. Burgemeester Van den Berg noemde zich een samenbindend element, dat hoop ik ook te worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.