+ Meer informatie

Westveluwse plaatsen hebben praktische naam

Boek over onderzoek herkomst namen

2 minuten leestijd

ARNHEM - „Hoewel over de betekenis van enkele namen nog geen volledige duidelijkheid is verkregen, geldt voor het gros van de Westveluwse namen dat ze ten tijde van hun ontstaan praktisch en functioneel waren". Tot deze slotsom komt dr. D. Otten na een onderzoek naar de herkomst van de namen van de buurtschappen, gehuchten en dorpen in de gemeenten Ede, Scherpenzeel, Barneveld, Hoevelaken en Nijkerk.

De bevindingen staan in het boek "Landschap en plaatsnamen van de West-Veluwe". Eerder verschenen publikaties over de Noordoost-Veluwe en de Veluwezoom.

Na een hoofdstuk over de landschaps- en bewoningsgeschiedenis van de West-Veluwe volgt in alfabetische volgorde de beschrijving van de herkomst en betekenis van de plaatsnamen. Er zijn Westveluwse plaatsnamen die herinneren aan een nederzettingsgebied dat destijds laaggelegen, veenachtig of moerassig was (bij voorbeeld Ederveen, Zwartebroek). Andere danken hun naam aan een verhoging in het landschap (bij voorbeeld Garderen, Kruishaar). In een aantal namen ligt een herinnering aan een oorspronkelijke begroeiing met bomen of struikgewas opgesloten (bij voorbeeld Otterlo, Esveld). Weer andere zijn gerelateerd aan een beek, een ven of ander water (bij voorbeeld Ede, Voorthuizen). Een andere groep plaatsnamen bevat een verwijzing naar een opvallend gebouw of een of meer behuizingen (voorbeelden: De Klomp, Veenhuizen, Terschuur).

Liefhebbers van regionale geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de naspeuringen van dr. Otten. Verwijzingen naar uitgebreide (!) literatuur zijn opgenomen. De uitgave bevat tientallen fragmenten van oude kaarten, afbeeldingen van schilderijen en oude prenten en ook foto's. Een register maakt eveneens deel uit van het boek. N.a.v. "Landschap en plaatsnamen van de West-Veluwe", door dr. D. Otten; uitg. Gysbers & van Loon, Arnhem, 1989; paperback; 120 blz.; prijs 26,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.