+ Meer informatie

Servië ziet totaal niets in EG-voorstellen

Olieboycot tegen Joegoslavië in elk geval van de baan

3 minuten leestijd

BELGRADO/BRUSSEL (RTR/DPA/AFP/ANP) - Servië heeft gisteren, één dag voor een nieuwe ronde in het vredesoverleg over Joegoslavië in Den Haag, de voorstellen van de Europese Gemeenschap afgewezen om de Balkanstaat om te vormen tot een losse federatie van soevereine republieken. De leiding van de regerende Socialistische Partij van Servië (SPS) noemde het EG-plan onaanvaardbaar.

„In strijd met het volkenrecht en zelfs in tegenspraak met de ethische normen die daaraan ten grondslag liggen", zo oordeelde Mihaljo Markovic, de vice-voorzitter van de SPS. De verwachting is nu dat het Servische parlement, waar de socialisten de meerderheid hebben, de regering en het door Servië gedomineerde Joegoslavische staatspresidium het SPS-oordeel zullen overnemen.

De SPS eiste gisteren dat de Servische minderheden in de diverse republieken zelf mogen beslissen of zij aansluiting willen bij Servië. Krachtens het EG-voorstel krijgen de Servische minderheden in de toekomst grotere autonomie maar blijven zij binnen de bestaande republieksgrenzen.

Tot het moment dat de minderheden zich over hun toekomst hebben kunnen uitspreken, verlangt de SPS de stationering van een internationale troepenmacht in de Servische gebieden in Kroatië. Pas dan zou sprake kunnen zijn van een terugtrekking van het federale leger.

Sancties

De Servische stellingname kwam een dag voor een wederom als cruciaal omschreven bijeenkomst in Den Haag in het kader van de vredesconferentie over Joegoslavië. De Gemeenschap heeft economische sancties aangekondigd tegen elke partij die niet akkoord gaat met de door de EG voorgestelde politieke oplossing voor het conflict. Bij de huidige stand van zaken treffen de economische sancties alleen Servië.

De EG-ministers van buitenlandse zaken beslissen vrijdag of de Europese Gemeenschap strafmaatregelen tegen Joegoslavië treft. Daar zijn zij het gisteren in Brussel over eens geworden. Maar nu al staat vast dat eventuele sancties van de Gemeenschap geen olieboycot zullen omvatten. De EG-landen zien geen kans —ook al omdat ze zelf vrijwel geen olie exporteren —op eigen houtje een effectieve olieboycot tegen Joegoslavië te organiseren.

De voorzitter van de Joegoslaviëconferentie, Lord Carrington, kondigde gisteren aan dat hij de Kroatische en Servische leiders vandaag „met de koppen tegen elkaar" zou slaan om een einde van de gevechten te bewerkstelligen. De voormalige Britse minister van buitenlandse zaken gaf echter toe dat het moeilijk zal zijn een dergelijk resultaat te bereiken. Carrington wees daarbij met name op het federale leger dat nagenoeg geheel op eigen gezag handelt. „Tot een bepaalde hoogte denk ik dat het leger doet wat het wil en ik geloof dat dat erg gevaarlijk is", zo stelde hij.

Felle gevechten

Kroatië was gisteren het toneel van felle gevechten tussen het federale leger en Kroatische strijdkrachten. Volgens waarnemers waren de gevechten de zwaarste sinds het uitbreken van het conflict, ruim vier maanden geleden.

Het officiële Joegoslavische persbureau Tanjug meldde dat „het beslissende offensief' was begonnen tegen Vukovar, in de Oostkroatische provincie Slavonië. De stad wordt al 75 dagen belegerd door het Joegoslavische leger.

Via een noodkreet liet de bevelhebber van de Kroatische troepen in Oost-Kroatië, luitenant-kolonel Milan Dedakovic, weten dat Vukovar en het nabijgelegen Vinkovci „in een buitengewoon moeilijke situatie verkeren en bijna de geest geven". „Kroatië moet de middelen en manschappen vinden om te helpen bij de verdediging van Vukovar", aldus Dedakovic.

Volgens Kroatische media vuurden federale MiG-21-toestellen raketten af op het ziekenhuis in Vukovar. De Servische krant Borba berichtte dat Servische soldaten verminkt zijn geraakt als gevolg van door Kroaten rond Vukovar achtergelaten boobytraps (een soort trekbommen), verbonden met aanstekers, horloges en transistorradio's. Het Joegoslavische ministerie van defensie meldde gisteravond dat bij het offensief tegen Vukovar de federale generaal Mladen Bratic is gesneuveld.

De strijdende partijen in Dubrovnik namen na dagen vergeefs onderhandelen weer de wapens op. Waarnemers meldden artillerie- en mortierbeschietingen tussen het federale leger en Kroatische eenheden. Daarbij zouden in een van de voorsteden van de Adriatische kustplaats twee burgers zijn gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.