+ Meer informatie

„Effectieve aanpak van criminaliteit noodzakelijk"

1 minuut leestijd

ASSEN (ANP) Als het niet lukt om het streven om misdrijven te voorkomen in Nederland de komende tien jaar handen en voeten te geven, dan zal het aantal gedetineerden in navolging van de Verenigde Staten explosief stijgen, net als de zware vormen van criminaliteit.

Dat heeft prof. dr. J. J. M. van Dijk, hoofd van de directie criminaliteitspreventie van het ministerie van justitie, gisteren gezegd op het symposium "Bestuurlijke preventie van veel voorkomende criminaliteit" in Assen.

Volgens Van Dijk is voor een effectieve preventie van veel voorkomende criminaliteit een structurele samenwerking nodig tussen het Openbaar Ministerie, de politie, het lokale bestuur, het bedrijfsleven en de particuliere sector. Zij zouden een gemeentelijke stuurgroep criminaliteitspreventie moeten oprichten, die zich bezig moet houden met zaken als sociaal vernieuwingsbeleid, met het minderhedenbeleid en met het toetsen van bouwplannen op criminaliteitseffecten.

Een voorbeeld van structureel beleid op dit terrein noemt Van Dijk de opname van de anti-vandalismelessen in het ,verplichte programma van alle Drentse basisscholen.

Het symposium "Bestuurlijke preventie van veel voorkomende criminaliteit" is een initiatief van het parket in Assen. De geregistreerde criminaliteit is in Drenthe de laatste jaren sterker gestegen dan elders in het land. Zo is vanaf 1984 een stijging geregistreerd van bijna 20 procent. Landelijk bedraagt dat cijfer nog geen 10 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.