+ Meer informatie

Politie arresteert bankovervallers

Wachtmeester gewond na schietpartij

3 minuten leestijd

NUENEN - Een arrestatieteam van de rijkspolitie in Nuenen heeft gisteren vier overvallers gearresteerd die ervan verdacht worden de Amro-bank in Nuenen te hebben beroofd. Een 28-jarige wachtmeester van de politie werd kort na de overval in zijn been geschoten. Tijdens de schietpartij gooide een van de verdachten een handgranaat naar de politie. Een politie-auto raakte daardoor beschadigd.

De wachtmeester van de politie werd gistermorgen na zijn verwonding opgenomen in een ziekenhuis in Eindhoven. Hij maakt het redelijk. Door de 9-mm-kogel zijn geen vitale delen in zijn been geraakt.

De daders maakten zich na de overval op de Amro-bank in Nuenen uit de voeten in een groene personenauto. Die werd even later op de Eikenlaan in Nuenen gesignaleerd door een gealarmeerde patrouille van de rijkspolitie. De daders stapten uit en een van hen vuurde met een pistool schoten af op de politiewagen. Daardoor werd de bestuurder in zijn been getroffen. De andere inzittende politieman zag kans zich uit de wagen te laten rollen. Hij bleef ongedeerd en kon zelfs ter plaatse een van de verdachten aanhouden.

De anderen wisten in eerste instantie te ontkomen. De rijkspolitie startte met hulp van de gemeentepolitiekorpsen in Eindhoven, Geldrop en Helmond een grootscheepse zoekactie.

Tijdens de schietpartij werd door een van de daders ook een handgranaat van Engelse makelij naar de politiemensen gegooid. Die granaat kwam in een heg terecht en ontplofte daar. Vermoedelijk is de explosie door de heg gesmoord. Door de scherven werd niemand gewond. Door de ontplofïende handgranaat werd in de politieauto een gat geslagen van 8 centimeter. voordeur binnen en lieten daar een rookbom ontploffen. De mannen waren gewapend met vuistvuurwapens en gemaskerd met bivakmutsen. Ze dwongen het personeel hen achter de balie toe te laten. Daar gristen ze enkele geldcassettes weg en deden bovendien een greep in de geldia. Daarna verdwenen de mannen. Vermoedelijk heeft een derde man voor de bank op wacht gestaan. De vierde overvaller zou de vluchtauto hebben bestuurd.

Een politiepatrouille trof de mannen even later aan op de Eikenlaan waar ze net wilden overstappen in een tweede vluchtauto. In de vluchtauto vond de politie later nog een revolver en een stengun met een volle patroonhouder. De auto's bleken eerder te zijn gestolen.

Ter plaatse kon een 29-jarige man uit Nuenen worden aangehouden. Hij ontkent elke betroldcenheid bij de overval. Volgens zijn zeggen wandelde hij op de Eikenlaan, toen de overvallers uit hun auto stapten. De andere inzittenden van de auto verdwenen te voet. Tijdens de schietpartij hebben de overvallers enkele geldcassettes verloren. De rest van de buit werd meegenomen. Om hoeveel geld het gaat, weet de politie nog niet.

Verborgen

Het arrestatieteam van de rijkspolitie kon gisteravond ook de drie andere verdachten aanhouden. Het drietal had zich verborgen in een tuin in de omgeving van de Eikenlaan. De politie vermoedt dat ze zich daar de hele dag hadden schuil gehouden. De mannen hadden de buit nog bij zich. In het bezit van de mannen trof de politie nog een revolver aan. De verdachten zijn een 32-jarige Eindhovenaar, een 25-jarige man uit Den Bosch en een 32-jarige Amsterdammer.

De politie had al vrij snel aanwijzingen dat de verdachten zich in de betreffende tuin of de daarbij behorende woning bevonden. Het pand is de hele dag in de gaten gehouden. Het is steeds omsingeld geweest. Aan het begin van de avond deed het arrestatieteam een inval en trof er inderdaad de drie mannen aan. Die gaven zich zonder verzet over.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.