+ Meer informatie

De opbloei van buurschap Tongeren

2 minuten leestijd

Tot de gemeente Epe behoort ook de buurtschap Tongeren, waar de rust weldadig aandoet en het goed toeven is. De inwoners hebben het echter niet over de buurtschap, wat gehucht betekent, maar over hun buurschap: met elkaar in betrekking staan als buren. In 1762 trouwde een zekere mr. Jan Hendrik Rauwenhoff met Cornelia Maria de Meester. Na een jaar stierf zijn schoonvader en kwam hij in het bezit van de buurschap Tongeren, met de zes daartoe behorende boerderijen. Hij verloor zijn hart volledig aan zijn bezit en heeft het initiatief genomen om deze arme buurschap vooral ook economisch omhoog te brengen. Want het was toentertijd armoe troef; door de zeer schrale grond, heidevelden waar wat schapen werden gehouden, hadden de mensen het financieel niet best. Al spoedig begon de heer Rauwenhoff met de aanplant van bomen, waaronder een dennenbos. Hij was ook burgemeester van Elburg en koos in de Franse tijd de zijde van de patriotten. Na de Franse nederlaag was het dan ook met zijn officiële functies gedaan en leefde hij als ambteloos burger in Kampen, want hij mocht zich niet meer in Gelderland vestigen.

Begraafplaats
In 1812, hij was toen 81 jaar, liet hij een begraafplaats aanleggen in het door hem indertijd aangeplante dennenbos. Na zijn overlijden in 1815 werd de buurschap verdeeld onder de erfgenamen, maar door aankoop kwam alles weer in één hand en wel van weer een Jan Hendrik Rauwenhoff, die eveneens een warm voorstander was van het vooruitbrengen van de buurschap. Daartoe liet hij een beleidsplan opstellen, maar helaas, in 1833 overleed hij, een vrouw met vier kinderen achterlatend.

Weldoener
Twaalf jaar na het overlijden van haar man trouwde deze weduwe met de toeziend voogd van haar kinderen, de Amsterdamse koopman Charles Ie Chevalier. Zij had geen beter besluit kunnen nemen: het was een goed huwelijk, nij was als een tweede vader voor de kinderen en als vermogend koopman heeft hij het grootste aandeel gehad in een betere toekomst voor de buurschap. Niets was hem te veel. Meststoffen, boomsoorten, enz. enz. liet hij op zijn kosten overkomen. Niet voor niets staat er op zijn grafsteen: „De weldoener van Tongeren". Als bijzonderheid zij nog vermeld dat de graven allemaal met mos zijn gedekt, er zijn geen liggende grafstenen, alleen staande zerken van hetzelfde model. Op een enkele uitzondering na liggen hier alleen leden van de familie Rauwenhoff begraven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.