+ Meer informatie

Drie steden in de VS: 1. New York

De chaos van New York-City

4 minuten leestijd

De Verenigde Staten tellen heel wat steden met meer dan een miljoen inwoners. De sfeer is in elke stad weer anders. Jan Kooijman bereisde deStates en deed onder andere drie wereldsteden aan: New York, Washington enChicago. Als eerste een portret van New York: een wandeling door Manhattan.

De ondergrondse heeft me zojuist gebracht waar ik wezen wil. Vanaf New Jersey, onder de Hudsonrivier, naar het centrum van Manhattan Island. In het minst onveihge gedeehe van New Yorl<-city, ter hoogte van de 33e straat. En daar sta ik dan. Alleen met m'n rugzak en camera. De vele auto's maken valse muziek met de verschillende toeters. Gele taxi's snijden andere weggebruikers en wringen zich tussen een reeds vastgelopen rij wagens. Iedereen heeft haast. Op elke straathoek worden folders uitgedeeld. In deze herrie begin ik als vanzelf mee te lopen met de stroom mensen. Het enige verschil is dat ik geen bestemming heb. Om het Empire State Building van top tot teen op de foto te krijgen, loop ik er een paar straten vandaan. Een zwarte man houdt me tegen. „One quarter please, sir. God will bless you." Mijn antwoord is dat ik hem beroemd ga maken, door hem op de foto te zetten. Dolblij staat hij in een zelfverzonnen pose en dankbaar neemt hij daarna wat kleingeld in ontvangst, om vervolgens de auto's bij het stoplicht aan te schieten voor meer geld.

Zwervers
De zwervers vormen een bonte verzameling van karakters en rassen in het toeristische gedeelte van Manhattan. Op Time Square, waar Broadway en 7th Avenue bij elkaar komen, loopt een dikke zwarte man in vodden, omringd door grote reclameborden en oplichtende commerciële boodschappen. Iemand probeert een foto van hem te nemen, wat de toerist niet in dank wordt afgenomen. De dikke man houdt een ellenlange tirade, waarvan de boodschap duidelijk is: eerst betalen, dan een foto. Ik loop verder richting Rockefeller Plaza, een architectonisch hoogtepunt, en zie onderweg een Vietnam-veteraan zonder benen, lunchende zakenlui en een goochelaar. Een bedelaar houdt zijn bekertje op, hoort mijn geld rinkelen, kijkt en gromt: „Is that all you can give."

Afkoeling
Tijdens een ritje door de Bronx zie ik dat de mensen brandkranen hebben opengedraaid of gesloopt. Kinderen die het te warm hebben, koelen af door de straal als douche te gebruiken. Ook ouderen maken gebruik van deze "cool downmethode", en op elke straat vloeit het water rijkelijk over het gescheurde asfalt. Mijn eigen manier om af te koelen is hier en daar een interessant gebouw of een winkel in te duiken, waar altijd airconditioning aanwezig is. Heel bijzonder is het wanneer een relatief oud gebouw wordt overschaduwd door wolkenkrabbers. Een mooi voorbeeld hiervan is de St. Patrick's cathedral. Deze in 1879 geopende, neo-gothische kathedraal is een rustpunt in de drukte van de stad. Buiten de kerk begint een Hare Krishna-aanhanger tegen me te praten. Hij wil een boek over transcendente meditatie kwijt. Na een gesprek van een kwartier is de gezamenlijke conslusie dat het boek niet aan mij besteed is. Op de hoek van de straat schreeuwt een gestoorde man onverstaanbare woorden.

Donkerblauwe pakken
Een andere plaats waar men het lawaai van de stad kan ontvluchten, is Central Park, het thuisoord van vele daklozen. Vlakbij Amsterdam Ave, ter hoogte van dit park, staat een aantal huizen in Oudhollandse stijl; een herinnering aan de pioniers die ooit in New Amsterdam begonnen. De ietwat vertrouwde omgeving verwissel ik voor een staanplaats in de metro, die mij naar het zuidelijke gedeelte van het eiland brengt. Ik ben precies op tijd, 5.00 p.m., om het eenrichtingsverkeer van donkerblauwe pakken te bewonderen. Eén lange rij van Wall Street naar World Trade Center, waarvan de twee identieke torens als broers naast elkaar staan.

Paraplu's
Als de avond valt, begint het ineens te regenen. In een oogwenk worden er bakken en rekken met paraplu's naar buiten gesleept. De winkeliers grijpen elke situatie aan om wat te verkopen, en het werkt! Veel mensen, verrast door de bui, kopen er een. Een lange blonde jongen loopt stug de paraplubakken voorbij. „I bet you're a Dutchman", zegt de restauranthouder als hij even onder diens luifel schuilt. „You're right", antwoord ik.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.