+ Meer informatie

Van den Broek verontrust over situatie Litouwen

1 minuut leestijd

DEN HAAG Minister Van den Broek heeft gistermiddag aan de Sowjetambassadeur de verontrusting overgebracht van de Nederlandse regering over de toenemende druk (onder meer via militair vertoon) die door Moskou op de bevolking van Litouwen wordt uitgeoefend.

Van den Broek heeft gezegd erop te willen vertrouwen dat het conflict met Litouwen langs politieke weg en op vreedzame wijze zal worden opgelost, waarvoor maximale terughoudendheid van alle zijden vereist is.

De Nederlandse regering heeft met instemming kennis genomen van de dooV'Öip|èi(!ffiij*'in Mosköiflè^ftlèr uitregesprokeij'verzekering dat tègeii gering en bevolking van Litouwen geen geweld zal worden gebruikt. Daardoor wordt tevens een belasting van de bilaterale betrekkingen met Nederland voorkomen.

Nederland neemt, evenals Spanje en Portugal, wat betreft de erkenning van de Baltische republieken een uitzonderingspositie in. In 1942 ging de Nederlandse regering in Londen over tot erkenning van de Sowj et-Unie binnen de toenmalige grenzen, dat wil zeggen met erkenning van Letland, Estland en Litouwen als behorend tot Sowjetgrondgebied. Andere westerse landen, die al vóór augustus 1940 diplomatieke betrekkingen met Moskou onderhielden, hebben op verschillende tijdstippen en op een verschillende manier voorbehoud gemaakt tegen het opnemen van de Baltische republieken in de SowjetUnie.

WD-buitenlandspecialist Weisglas toonde zich gisteren ingenomen met de „duidelijke bewoordingen" van Van den Broek. Hij noemt het een goede zaak dat Van den Broek nu in navolging van zijn meeste EG-collega's zijn verontrusting heeft geuit over de toenemende druk die Moskou uitoefent op de bevolking van de Baltische staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.