+ Meer informatie

Verdachte uit St. Philipsland herinnert zich weinig

3 minuten leestijd

MIDDELBURG - De verdachte van de verkrachting van en de moord op een 80-jarige weduwe uit Sint Philipsland kan zich maar weinig van zijn daden herinneren. Dat bleek gisteren bij de rechtbank in Middelburg, waar de zaak pro forma aan de orde kwam.

De jongeman, de 18-jarige J. van K., was zelf op de zitting aanwezig. Hij heeft tegenover de politie de verkrachting en de moord bekend, maar schudde tijdens het voorlezen van de aanklacht veelzeggend meerdere malen nee. Later bevestigde een justitiewoordvoerder dat de verdachte zich maar weinig details voor de geest kan halen.

Weduwe Serné werd in december vorig jaar om het leven gebracht. De moord leidde tot grote onrust onder de bevolking van Sint Philipsland, omdat direct duidelijk leek dat de moordenaar uit de gemeenschap afkomstig moest zijn. De verdachte is een buurjongen van het slachtoffer. Hij kon op 23 april worden aangehouden na een grootschalig DNA-onderzoek onder tachtig mannelijke inwoners van het Zeeuwse dorp.

Uit de woorden van officier van justitie A. Flikweert werd gisteren duidelijk dat de bejaarde vrouw niet met een wapen om het leven is gebracht. Tegen haar hoofd is geschopt en gestompt, haar keel was dichtgeknepen en de dader heeft met een kussen op haar gezicht gedrukt.

Over de motieven hebben politie en justitie nog veel vragen. Het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht is gevraagd uitgebreid onderzoek te verrichten en tevens vast te stellen in hoeverre de jongeman op het moment van het delict toerekeningsvatbaar was. Ook de kans op herhaling en de daarbij passende straf komen aan de orde. In het laatste geval gaat het om de vraag of er wel of niet TBS moet worden opgelegd. Ook de advocaat van de verdachte, D. Olie, heeft om observatie gevraagd, zo bleek gisteren.

De verdachte wordt in het PBC in een groep geplaatst en er zullen met hem veel gesprekken worden gevoerd. Verder heeft er onderzoek plaats naar het gedrag van de verdachte in Sint Philipsland en het milieu waaruit hij afkomstig is. De observatie binnen het PBC begint niet voor 1 september in verband met een forse wachtlijst. Om die reden zal de inhoudelijke behandeling van de zaak naar verwachting eind dit jaar plaatshebben.

Opname lag volgens volgens persofficier mr. R. Rammeloo voor de hand. "Voor ieder weldenkend mens is duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is." Rammeloo zegt dat de zaak binnen justitie niet meer aandacht krijgt doordat het bewijs is verzameld met behulp van een uitgebreid DNA-o nderzoek. "Dat was een leuk succes, meer niet."

Een succes dat overigens recent is geëvenaard, doordat justitie ook in Emmen een moordzaak met behulp van DNA-onderzoek wist op te lossen. De zaken vertonen opmerkelijke overeenkomsten. In beide gevallen was er sprake van bejaarde vrouwen die door jonge mannen werden verkracht en vervolgens op brute wijze werden vermoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.