+ Meer informatie

„Hulp bij pech in Duitsland kan duur uitpakken"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) De service van particuliere hulpdiensten op de Duitse autowegen kan soms flink in de papieren lopen. In de eerste helft van dit jaar zijn ANWB-leden in Duitsland de dupe geworden van de praktijken van deze diensten, die de vakantiegangers op onnodig hoge kosten jagen.

De ANWB adviseert Nederlandse automobilisten die in Duitsland door een aanrijding stranden goed te informeren naar de kosten van bij voorbeeld het wegsiepen.

De hulpdiensten melden zich op de plek van de aanrijding en bieden verschillende diensten aan onder het motto "De tegenpartij draait wel op voor de kosten". Deze diensten bestaan doorgaans uit wegsiepen, reparatie, vervangend vervoer, schade-experts, advocaten en kredietverlening. Volgens een woordvoerder van de ANWB kunnen de kosten hiervan variëren van 600 tot 1000 gulden, de reparatie niet inbegrepen.

Uit ervaringen van de ANWB is gebleken dat, als de schuld al bij de tegenpartij ligt, deze soms moeilijk bewijsbaar of niet altijd duidelijk is. De kosten kunnen dan niet op de tegenpartij worden verhaald. Tevens kunnen problemen ontstaan met de verzekeraar, die slechts bereid zal zijn tot betaling van een „redelijke vergoeding". Bij voorbeeld het ingaan op zogenaamd „gratis" vervangend vervoer kan duur uitpakken. De verzekeraar zal maar 80 tot 85 procent van de gemaakte kosten vergoeden. Die gaat er van uit dat er dan wordt bespaard op het niet gebruiken van de eigen auto.

Houders van een Internationale Reis- en Kredietbrief (IRK) wordt geadviseerd niet in te gaan op het aanbod van de hulpdiensten om de auto naar Nederland te slepen. Houders van de IRK kunnen de wagen zonder sleepkosten naar Nederland laten repatriëren. Tevens krijgen de bezitters van de IRK een vergoeding van maximaal 250 gulden voor het wegsiepen. De ANWB raadt aan sowieso een IRK aan te schaffen en bij ongeval of pech zo snel mogelijk contact op te nemen met de ANWBalarmcentrale in Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.