+ Meer informatie

Vorstelijk

2 minuten leestijd

Koningin Beatrix stelt stormvloedkering in gebruik
Stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg is sluitstuk van de Deltawerken

Op zaterdag 10 mei stelde koningin Beatrix in Hoek van Holland de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg in gebruik. De stormvloedkering is het sluitstuk van de Deltawerken. De kering beschermt een miljoen mensen in de provincie Zuid-Holland tegen het zeewater. Het bouwwerk werd in opdracht van Rijkswaterstaat gerealiseerd door de Bouwkombinatie Maeslant Kering. De stormvloedkering bestaat uit twee grote waterkerende deuren die zich onder normale weersomstandigheden in de dokken langs de beide oevers bevinden. Bij een naderende stormvloed worden de dokken vol water geladen, waardoor de holle deuren gaan drijven en de Nieuwe Waterweg kunnen worden opgevaren. Als de deuren elkaar zijn genaderd in het midden van de Nieuwe Waterweg, lopen de holle ruimten in de deuren vol water. Vervolgens zinken de deuren tot op de bodem van de rivier. Zodra het hoogwater voorbij is, worden de deuren leeggepompt. De constructie gaat weer drijven, waarna de deuren terug in de dokken worden gevaren.

Prinses Margriet opent nieuwbouw AZG Groningen
Op donderdag 15 mei opende prinses Margriet in Groningen de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Sinds 1980 is een compleet nieuw ziekenhuis gebouwd op het terrein waar het bestaande ziekenhuis gewoon moest blijven functioneren. Bij de nieuwbouw is ervoor gekozen alle onderdelen van de organisatie onder één dak te huisvesten: een hoofdingang, één centrale receptie en overdekte binnenstraten. Midden in het ziekenhuis bevindt zich een verbindend gebouw waar alle faciliteiten zijn ondergebracht. Allerlei voorzieningen zoals operatiekamers, het medisch arcief, de röntgenafdeling en de laboratoria bevinden zich in het hart van het ziekenhuis. Bij de inrichting van de nieuwbouw is uitgegaan van de eigen identiteit van elk specialisme. Zo kent het ziekenhuis nu twintig verschillende medische afdelingen. De wachtruimten in de poliklinieken zijn telkens door een andere interieurarchitect, in overleg met de afdeling, ingericht, waardoor elke afdeling een eigen gezicht heeft gekregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.