+ Meer informatie

Snijbloemen uit eigen tuin

Bloemen en planten

3 minuten leestijd

Hoewel nog dikwijls een gure maand, kan zeker nu we naar de helft van april gaan, een begin worden gemaakt met het ter plaatse zaaien van verschillende bloemenzaden.

De temperatuur is nog wel iets aan de lage kant, maar toch in de meeste gevallen al hoog genoeg voor de ontkieming. Die zal daardoor wat langer duren dan het binnenshuis zaaien, maar toch zullen de meeste zaden het wel doen.

Alyssum

Om meteen maar met een aardig randplantje te beginnen, de Alyssum; de bekende witte soort is er al jaren en ook de lila-paarse, sinds de laatste jaren is er een nieuwe kleur bij gekomen, de roserode met de naam „wonder...". Alle drie stuk voor stuk geschikt voor iedere tuin of in de balkonbakken. Een mooi laagblijvend en zeer rijkbloeiend plantje: natuurlijk wat later in bloei als men ze nu pas buiten zaait in vergelijking met de binnen gezaaide, maar ze komen vrij snel op en bloeien tot ver in de herfst. Zaai ze erg dun of enkele zaden bij elkander en zeer ondiep, het zaad is tamelijk fijn.

Ook de leeuwebekken kan men nu ter plaatse zaaien, het beste is om daarvoor de halfhoge te gebruiken, zo'n 50 cm is net mooi voor de tuin en ook nog voor een snijbloemetje. En dan de asters niet te vergeten, in allerlei soorten en kleuren voor de tuin en als snijbloem; bovendien is er een heel mooi laagblijvend en uitstoelend soort voor perk en bovendien voor het gebruik potten. Deze aster de floral carper wordt maar 20 cm hoog en is werkelijk overdekt met bloemen. Ze zijn er zowel op soort (vijf verschillende kleuren) maar ook gemengd, ieder zijn smaak. Het hele aster assortiment is dermate groot dat een totale beschrijving hier niet mogelijk is, maar men moet er zeker eens goed kennis mee maken; het zijn buitengewoon mooie snijbloemen.

En dan nog even een paar soorten, zo goed geschikt voor het maken van een veldboeket. Hierbij denken we allereerst aan de centauria, de korenbloem. De blauwe het meest bekend, maar er zijn ook rose en rode en witte soorten. Deze gemengd met chrysantemum carinatum, de ganzebloemen, in,een mengeling van allerlei bonte kleuren, met daar tussen door een paar goudsbloemen en nog wat cosmea of cosmos. Een onovertrefbaar geheel van verschillende kleuren. Men kan dal vanzelfsprekend nog uitbreiden met allerlei andere soorten, zoals o.a. de eenjarige zaai-delphinium. Om het geheel nog completer te maken, zaai dan nog wat gypsophila of gipskruid, dat geeft een bepaald cachet aan zo'n veldboeket.

Nog een heel leuk snijbloemetje is linaria. Bloeit met verschillende kleuren en geschikt als snijbloem. Het is het zogenaamde vlasleeuwebekje, zeer kleurig en fleurig, ook om te mengen in een veldboeket.

Om het nog even bij de snijbloemen te houden, zaai dan ook eens scabiosa, de schurftbloem. De soort imperial giant munt uil door grote bloemen en sterke stelen, een lengte van ± 90 cm is zeker geschikt voor een flinke vaas.

Helianthus

Als laatste voor deze keer de helianthus, niet alleen om de geweldige lengte die ze kunnen bereiken, maar zeker ook om ze als snijbloem te gebruiken. De laagste soort wordt nog geen meter hoog, de langste enkele meters, dat is bekend. Maar als snijbloem in een grote pul of een vaas „doen" ze het zeker zo goed.

Het is maar weer een greep uit een en ander, maar lang niet volledig. Dat kan niet in' zo'n bestek, maar toch wel de moeite waard om eens te proberen.

Florist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.