+ Meer informatie

Diabetes belangrijkste oorzaak slechtziendheid

4 minuten leestijd

In de week van 3 tot en met 9 november zullen weer vele vrijwilligers met de collectebus rondgaan om geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds Nederland. Met de opbrengst van de collecte wordt wetenschappelijk onderzoek naar diabetes en de gevolgen ervan betaald.

Diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, is een stofwisselingsziekte. In dit geval is het een aandoening van de koolhydraatstofwisseling, ofeenvoudiger gezegd: is er een stoornis in de manier waarop het lichaam omgaat met opname en verbruik van suiker. Suiker is, naast vetten en eiwitten, een van de belangrijkste energieleverende voedingsstoffen. Alle organen leveren arbeid in het lichaam en zoals bekend kost arbeid energie. Als koolhydraten worden gegeten of gedronken, worden ze in het maagdarmkanaal afgebroken tot kleine deeltjes, waaronder glucose. Deze glucose wordt door het bloed door het hele lichaam getransporteerd.
Na de maaltijd stijgt zodoende de concentratie van glucose, waarop de alvleesklier reageert met de afgifte van insuline, een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose wordt opgenomen door de cellen van de organen, die daardoor aan het werk kunnen blijven.

Soort uitdroging
Diabetes is een ziekte waarbij er te weinig of geen insuline meer gevormd wordt. Dit betekent dat de glucose wel door de darm wordt opgenomen, maar doelloos in het bloed blijft ronddolen, omdat er geen opname in de lichaamscellen kan plaatsvinden. De concentratie van glucose stijgt maar en stijgt maar, totdat het te veel wordt voor het lichaam en de nieren de glucose uit het bloed filteren en de suiker met de urine het lichaam verlaat. Dit gaat gepaard met het verlies van vocht uit het bloed, zodat er naast veel urineproductie een soort uitdroging ontstaat.
Dorst en vaak plassen zijn vaak de eerste verschijnselen van suikerziekte. Omdat er niet genoeg glucose in de hchaamscellen komt, is het lichaam niet in staat alle functies goed te volvoeren. Dit veroorzaakt een gevoel van moeheid. De afweer is ook niet zo goed meer, waardoor wondjes niet goed genezen en makkelijk allerlei infecties, zoals steenpuisten, blaasontstekingen of zwerende tenen, ontstaan. De ogen kunnen branderig aanvoelen en de ooglidranden kunnen ontstoken raken.

Twee soorten
Het ontdekken van suikerziekte is meestal niet zo ingewikkeld: via de bekende vingerprik kan in een druppel bloed het gehalte aan glucose bepaald worden. Normaal ligt de concentratie tussen de 4 en 10 mmol/1. Soms zijn er randgevallen: de bloedsuiker (zoals de glucoseconcentratie in het bloed genoemd wordt) is verhoogd, maar nog niet zodanig dat er sprake is van suikerziekte. Er zijn grofweg twee soorten suikerziekte: de zgn. type I diabetes, vooral voorkomend bij jongere mensen. Daarbij maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer. Het vaker voorkomende type II diabetes wordt vooral bij mensen ouder dan veertig aangetroffen. De alvleesklier is dan wat lui: hij reageert niet goed meer op de bloedsuikerstijgingen. De eerste groep wordt bijna altijd met insuline-injecties behandeld, de tweede groep meestal met tabletten, hoewel op termijn soms moet worden overgegaan op insulinespuiten. Bij beide typen zijn de samenstelling en de hoeveelheid van de voeding en de aard van de lichamelijke activiteiten van belang.

Oogproblemen
Tijdige ontdekking van de diabetes en vroege behandeling verminderen de kans op het ontstaan van complicaties, zoals nierafwijkingen, bloedvatbeschadiging, leidend tot hart en vaatziekten, oogaandoeningen en schade aan de zenuwbanen.
Tijdens de behandeling is de controle behalve op de bloesuikerwaarden ook gericht op de organen die schade kunnen oplopen. Vandaar dat bijna altijd gekeken wordt naar de bloeddruk, de urine onderzocht wordt op eiwitten als teken van schade en de reflexen worden gecontroleerd. Ook dient aandacht te worden geschonken aan de ogen en de voeten, waar kleine wondjes die niet genezen als gevolg van de diabetes veel narigheid kunnen geven. De aandacht van het Diabetes Fonds gaat dit jaar vooral uit naar de oogproblemen die kunnen ontstaan en door tijdige controle soms kunnen worden voorkomen. Vanwege de afwijkingen aan de kleine bloedvaatjes op het netvlies van de ogen kunnen hier bloedingen en vochtophopingen ontstaan, die het gezichtsvermogen ernstig kunnen aantasten. Ook staar, vertroebeling van de ooglens, en glaucoom, verhoogde oogboldruk, komen bij diabeten vaker voor. Door deze aandoeningen is diabetes de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van slechtziendheid in onze westerse wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.